Ще се молим или ще се борим за въглищните ТЕЦ, г-н Борисов?

397
Част от участниците в срещата. В интерес на истината премиерът Борисов имаше желание да отговори на журналистическите въпроси в Стара Загора, но агитката на "Боец" провали брифинга

„Ще се молим въглищните централи да продължат да работят достатъчно дълго“, това заяви по време на срещата в актива на ГЕРБ в Стара Загора министър-председателят Бойко Борисов във връзка с бъдещето на комплекс „Марица изток“ в контекста на Европейската зелена сделка. Борисов отбеляза, че ЕС върви усилено към приемането на „Зелената сделка“. „След 6-7-8 години трябва да е ясно какво ще се прави в Маришкия басейн. Дали ще са индустриални зони, дали ще подменяме въглищата с газ, върху това ще мислим“, каза още по темата премиерът.

Подобен беше и анонсът в изказването на финансовия министър Владислав Горанов. Той припомни, че „Зелената сделка“ и политиката на намаляване на въглеродните емисии поставя сериозни въпроси пред бъдещето на „Марица изток“, но пък успокои присъстващите, че регионът на Стара Загора разполага с изключителни дадености. „Вие тук имате уникална природа и уникална възможност върху сегашните мощности, които въздействат върху околната среда, на стотици и дори хиляди декари да бъдат изградени индустриални паркове“, посочи Горанов. И уточни, че в следващите дни с вицепремиера Томислав Дончев ще бъдат отново на посещение в Старозагорска област, за да проучат възможностите за реализация на подобна идея.

Всъщност решението във връзка с позицията на България по „Зелената сделка“ трябва да бъде взето от новосформирания Консултативен съвет, в който участват няколко министерства, синдикати, работодателски организации, експерти и т.н. Някак си обаче авансово започва да се обработва общественото мнение, че на комплекс „Марица изток“ – единствения български производител, гарантиращ 24 часа в денонощието, 365 дни в годината ел.енергията на България, бъдещето му е предрешено от ЕС, че страната ни няма друг изход, освен да приеме условията по „Зелената сделка“, тоест да си закрие въглищните централи и въгледобивното дружество „Мини Марица-изток“ срещу европари, с които да бъде осигурена алтернативна заетост на около 150 000 българи, пряко и непряко заети в комплекса. И че алтернативите са изграждане на индустриални зони… Това поне вещаят думите на премиера и на финансовия министър, изречени в събота в Стара Загора.

Които вероятно ще предрешат и решението на въпросния Консултативен съвет, който беше официално конституиран на 16 юни и чийто председател е вицепремиерът Томислав Дончев. На срещата с актива на ГЕРБ в Града на липите Дончев не взе отношение по темата. Припомняме, че само преди месец той разкритикува „Зелената сделка“, но едва ли неговото мнение ще бъде определящо за крайната позиция на въпросния съвет.

Вероятно позицията за масовото изграждането на индустриални зони по общински градове ще бъде доминираща. Има обаче няколко важни въпроса: Първо – дали ще се намерят достатъчно инвеститори, за да осигурят алтернативна заетост. Второ, дори и да се намерят, как ще бъде гарантирана тяхната конкурентоспособност в условията на неясни цени на ел.енергията. И трето – кой ще гарантира, че всяко българско семейство ще има възможност да ползва достъпна по цени ел.енергия от свободния енергиен пазар при предстоящата ликвидация на въглищните централи в Източна Европа?

До сега българското правителство (поне пред медиите) заемаше позиция, че комплекс „Марица изток“ няма алтернатива и ще направи всичко възможно той да бъде съхранен десетилетия напред. Така е записано и в Интегрирания план на България, представен пред ЕК – със сигурност до 2030 г. и с хоризонт до 2050 г. Явно обаче през последния месец нещо се е случило, след като има промяна в риториката…

И все пак ще се молим или ще се борим за безалтернативните ни години напред въглищни централи? Този въпрос „Старозагорски новини“ искаше да зададе на премиера Борисов, но освиркванията от агитката на „Боец“ провалиха брифинга в събота.

По принцип молбите се правят в храмовете, а борбата се води на терен. На всеки грамотен българин е известно, че Европа, която генерира само 9% от вредните емисии, няма да спаси планетата Земя с агресивната си зелена политика, а реализирането й не е в помощ на европейските граждани, а на корпорациите. Но пък според подписаните правила всяка една държава в ЕС има правото да защитава националните си интереси. Затова отговорът на въпроса ще се молим или ще се борим тепърва предстои. А който не иска да се бори…

Йовка НИКОЛОВА