Ще ремонтират тренировъчната лекоатлетическа писта на стадион „Берое“

112
Пистата в сегашния й вид

Средствата, в размер на 1 109 217 лв., са от защитен от Община Стара Загора проект

Община Стара Загора защити проект за ремонт на съществуващата тренировъчна (загряваща) лекоатлетическа писта на стадион „Берое“. Общата стойност на проекта е 1 109 217.87 лева без ДДС, които ще бъдат осигурени от Министерството на младежта и спорта, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Спортното покритие на първите три коридора ще бъдат с настилка тип шамот, а останалите три коридора и „зоната за почивка“ се предвижда да са с тартанова настилка. В сегашния си вид съоръжението е с насипка с дребнокаменна фракция, която е компрометирана и в лошо състояние. „До момента в България няма изградена лекоатлетическа писта в комбинация шамот и тартан. Шамота е особено подходящ за спортисти в подготвителния период и за любители на бягането, тъй като е мек като настилка и щади краката, гърба и натоварва по-малко цялото тяло“, поясни ресорният зам.-кмет Красимира Чахова.

Ремонтните дейности включват и поставянето на линеен отводнител от полимербетон между двете настилки, който ще поема отводняването на тартановата настилка и няма да позволява отмиването на шамота от 3-ти коридор.

Съоръжението за дълъг скок, намиращо се в южната част на стадиона, ще бъде премахнато, а модерно такова ще бъде изградено в северната част на пистата. Предвижда се още изграждане на отводнителна и дренажна система на пистата, както и поливна система за настилката шамот. Ще бъде изградено и ново ел.захранване за необходимите уреди на поливната система.

Проектирането на ремонта на спортното съоръжение е извършено от „Архитектурно студио Бояна“ ЕООД, които са проектанти и на извършените през 2013 г. ремонтни дейности на официалната лекоатлетическа писта. „Министерство на младежта и спорта, вече обяви обществена поръчка за избор на изпълнител и желаещите могат да кандидатстват до 25 януари“, допълни Чахова.

(СН)