Щети за 50 млн. лева е нанесла до момента африканската чума по свинете

118
Министър Танева благодари на ректора на ТрУ проф. Иван Въшин за свършеното от научните работници и преподаватели в борбата за овладяването на африканската чума по свинете

Предстои въвеждането на нови мерки за биосигурност, съобщи в Стара Загора министър Танева

Африканската чума по свинете до момента е довела до 20% депопулация, което във финансово изражение се равнява на близо 25 милиона евро при 123 млн. евро брутна добавена стойност от сектор „Свиневъдство“.

На практика се е наложило унищожаването на 130 000 прасета, а до сега са изплатени малко над 5 млн. лв. на стопаните, заклали превантивно своите животни като мярка за справяне с разпространението на болестта. Това съобщи в Стара Загора министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която участва в откриване на новата академична година в Тракийския университет.

Тя посочи, че епидемията към момента изглежда овладяна, тъй като от 1 август до сега са констатирани само 6 огнища, но беше категорична, че от тук нататък е изключително важно превантивните мерки да продължат. Министър Танева информира, че с изключение на Чехия във всички останали европейски страни, засегнати от АЧС, вирусът все още не е „излязъл“.

„В този момент са изключително важни новите дейности, които ние като институция стартирахме. Въвеждаме три категории стопанства, в които могат да бъдат гледани свине. С тях ще следват и нови, по-високи мерки за биосигурност. На първо място това са личните стопанства от типа „заден двор“, следват фамилните ферми и накрая са индустриалните ферми. Във всяка от тези категории ще бъдат разписани нови, по-високи нива за спазване на биосигурността. След приемането им, което ще стане с широк обществен дебат на заинтересованите страни, ще преминем към въвеждането им в нормативната уредба“, обясни Танева.

Земеделският министър подчерта, че на безконтролното отглеждане на свине ще бъде сложен край. По думите й статуквото до момента не е било в интерес на самите стопани. „Ще положим всички усилия, за да образоваме тези хора, които искат да гледат животни в задния си двор. Ние ще обясним как да го направим. Плюсовете са много, а един от тях е, че при епизоотия те ще получат пазарно обезщетение на засегнатите свине“, допълни Танева. По думите й предстои да бъде решен и въпросът дали личните стопанства ще имат правото да отглеждат до 3 или до 5 животни с цел намаляване на риска.

Тя съобщи още, че предстои отварянето на две обучителни мерки на научни звена, които заедно със Службата за съвети в земеделието и кметовете ще имат за задача да информират всички стопани при какви условия могат да продължат да отглеждат домашни прасета.

В следващите дни предстои Министерството на земеделието, храните и горите да проведе разговори и с ловните стопанства в страната заради дивите прасета, които са основният вектор на разпространение на африканската чума. „Заболяването е изключително опасно и затова е важно да продължим с борбата. Отново казвам, че няма открит лек за него. То засяга абсолютно всички, които имат среща с домашните и диви свине“, напомни министър Танева.

Христо ИВАНОВ