Школото за шампиони чака нови попълнения

27

Стартира кампанията за прием на ученици на Спортно училище (СУ) „Тодор Каблешков“ в Стара Загора. Заповедта за държавния план прием, подписана от спортния министър Красен Кралев, предвижда за учебната 2020/21 в него да бъдат приети общо 87 души в три паралелки – V, VI и VII клас. Спортовете, по които ще бъде осъществен прием в Школото за шампиони са: бокс, борба – класически и свободен стил, джудо, футбол, плуване, лека атлетика, конен спорт, скокове на батут, спортна и художествена гимнастика. Най-много са заявените места в борбата – 19 в трите паралелки, както и във футбола – 18. За първи път ще има приети ученици в спорта бокс, като разговорите за това бяха започнати още в края на 2019 г. и успешно финализирани.

Приемът на документи ще се осъществява на два етапа – от 20 май до 20 юни и от 1 до 6 август. Документите се подават в канцеларията на училището, а освен заявлението за кандидатстване, което може да бъде изтеглено от сайта на училището към него трябва да бъдат добавени копие на ученическата книжка, медицинско свидетелство със заключение издадено от личния лекар и застрахователна полица „Злополука“ за дните на изпита по вида спорт.

Приемните изпити за първи етап са на 23 и 24 юни. Първите – за спортовете футбол, лека атлетика, плуване, скокове на батут и конен спорт започват в 8:30 часа в СУ „Тодор Каблешков“. В 10 часа отново там ще се проведат приемните изпити за спортовете бокс, борба, джудо, спортна гимнастика и художествена гимнастика. Изпитите ще продължат и на следващия ден – 24 юни, от 8:30 часа на стадион „Берое“. Те ще бъдат за спортовете бокс, борба, джудо, конен спорт, лека атлетика и футбол. За останалите спортове изпитът ще се проведе от 8:30 часа в закрития плувен басейн, залата за батут в козирката на стадиона, залата за спортна гимнастика в същото спортно съоръжение и залата за художествена гимнастика, намиращата се на ул. „Генерал Столетов“ (встрани от ГПЧЕ „Ромен Ролан“).

За втория етап изпитите ще се проведат на 11 и 12 август. И в двата случая те включват тестове за физическа подготовка, припомнят от учебното заведение. Кандидатите за обучение в него трябва да носят съответния спортен екип. Записването на приетите ученици е до 23 август.

Нужно е да се отбележи, че в гимназиалния етап обучението е с професионална насоченост за придобиване специалността „помощник-треньор“! СУ „Тодор Каблешков“ разполага със стол с поевтинена храна и модернизирано, обновено общежитие, намиращо се в двора на училището. Стаите са с по 2 или 3 легла, има безжичен интернет, стая за отдих и занималня. За реда и спокойствието на учениците денонощно се грижат шестима възпитатели. Учебният процес се осъществява в съвременно оборудвани кабинети и класни стаи. Преподавателите по общообразователна подготовка са висококвалифицирани специалисти. Учителите по спортна подготовка са доказани в своя спорт специалисти, спечелили многобройни отличия на национално и мeждународно ниво.

От школото допълниха още, че техните възпитаници получават още 4 вида стипендии – за отличен успех; социална; за полусираци и „Стани шампион“ – за деца от ДДЛРГ. Към бонусите влизат още безплатни карти за пътуване, безплатни екипи, средства за възстановяване и лагери. Не е за пренебрегване и фактът, че завършилите СУ „Тодор Каблешков“ ползват предимство при кандидатстване в НСА „Васил Левски“ – София.

Георги ГЕРЕНОВ