Шипченци чакат гости от близо и далеч за „Шипка фест“

80

Дните на изкуствата и занаятите ще продължат три уикенда

В подбалканския град Шипка ще стартира дебютното издание на „Шипка фест. Дни на изкуствата и занаятите“, което ще се проведе в три последователни уикенда от 18 май до 2 юни. Кулминацията на празниците ще бъде на 24-ти и 25-и май, за когато са планувани базар на занаяти на открито, озвучен с богата музикална програма, предлагаща на живо най-разнообразни ритми – от автентичен фолклор (в изпълнение на тревненски гайди) до модерните стилове етно-фюжън, джаз и електроника.

„Шипка фест“ има за цел да стимулира възраждането на някои от местните занаяти като ножарството и да популяризира Шипка като туристическа дестинация. Посетителите ще могат да дегустират местни кулинарни изкушения, както и да опитат нетрадиционна иноземска кухня, приготвена от новите жители на градеца – японци и италианци.

Програмата на феста ще предложи на шипченци и на гостите на града възможност да се запознаят с автентични български занаяти като бродерия, тъкачество, калоферска дантела, ковачество, грънчарство. Ще има и интересна филмова програма, както и фестивално издание на играта „Да открием богатство“. За 1-ви юни е предвидена демонстрация и на характерния за региона поминък розоварене.

Сред множеството гости на феста ще бъдат и читалня „Книги в облаците“ с изложба, посветена на българската азбука, както и кинофестивалът „(Не)Възможното образование“ с прожекция на филма „Азбука“.

Ще има още театър, работилнички и игри за най-малките, информационен пункт на програма Еразъм+ на Европейския съюз и представяне на проекта „Изграждане на общност. Трансформация на Шипка в модерно, туристическо, културно и информационно селище“.

Фестивалът се организира от Народно читалище „Светлина – 1861“ и Фондация „Оупън майнд“ („Отворен ум“). Основните празнични локации ще бъдат Чирпанлиевата къща, читалищният салон, градският център, Музеят на залесяването, посветен на делото на Феликс Вожели.

Петър МАРЧЕВ