Шефът на ГДБОП и зам.-главният секретар на МВР подадоха оставки

95

Те бяха поискани от премиера Бойко Борисов

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов подаде оставка днес.

Малко преди това премиерът Бойко Борисов му я поиска на среща с вътрешния министър Младен Маринов заради скандала с чадъра, разпъван над организирана престъпна група за наркотрафик срещу подкуп от висши полицаи, сред които точно тези, които отговарят за борбата с наркотрафика. Борисов поиска и оставката на заместник главния секретар на МВР – главен комисар Георги Арабаджиев / на снимката в дясно/, предаде dariknews. Според министър-председателя трябва да се действа безкомпромисно към всички.

„Заместник главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов са подали заявления за напускане. Със заповеди на министъра на вътрешните работи Младен Маринов те са освободени от длъжност“, съобщи по-късно пресцентърът на МВР.

„Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от заемания пост и да поема отговорността за случилото се“, каза в изявление на сайта на ГДБОП директорът на службата. „Смятам, че това е морален и логичен акт“, допълва още той. С последното си обръщение към колегите си антимафиоти Спиридонов, който пет години беше на тази длъжност, благодари за съвместната работа с тях.

Минути преди това министър Младен Маринов докладва на премиера за съвместната акция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР и Специализираната прокуратура, при която бяха задържани началникът на отдела „Противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотиците“ в ГДБОП, началник на сектор в същата дирекция и още един служител от вътрешното ведомство.

„Поздравявам Ви МВР и прокуратурата за тази операция, защото ние винаги сме казвали, че трябва нашата къщичка да е чиста. Така че приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред“, заяви Бойко Борисов.

По време на разговора министър Маринов докладва, че са задържани трима служители на ГДБОП, които отговарят за противодействие на наркотиците. „В момента продължават процесуално следствените действия“, отбеляза министърът на вътрешните работи. Министър Маринов добави, че е разпоредил на главния секретар да направи анализ на работата на дирекцията, на базата на който министърът да вземе информирано решение за промени в структурата и кадровия състав.