Шестгодишна старозагорка спечели бронз на олимпиадата по математика в Хонг Конг

238

Трима от българските медалисти са възпитаници на Регионалния център по извънкласно образование в с. Оряховица

В събота в Хонг Конг се проведе финалът на Хонгконгската международна олимпиада по математика за ученици от 6- до 18-годишна възраст. България бе представена от 8 ученици, които преминаха през квалификация в Стара Загора през май т.г., съобщи координаторът на българското участие в азиатските олимпиади по математика Любомир Любенов.

Състезанието в Хонг Конг е било с времетраене 2 часа с тема от 30 задачи от областите логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика.

Вече са известни резултатите. Българчетата печелят 3 купи „World Star“, както и 3 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала.

Най-малката българска участничка – шестгодишната Ева Стоянова от Шесто ОУ „Свети Никола“ в Стара Загора, е спечелила бронзов медал. Тя е повторила успеха си от квалификацията, в която също имаше бронзов медал, но този път с впечатляващ резултат 100 точки от 120 възможни.

Трима от българските участници – сребърните медалисти Николай Радев и Георгия Иванова от Русе, и бронзовият медалист Иван Стоянов от Елхово, са се подготвяли за участието си в Хонг Конг в Регионалния център на фондация „Миню Балкански“ в старозагорското село Оряховица.

Публикуваме резултатите на останалите български участници:

– Михаил Иванов, 1 клас, 200 ОУ, гр. София;
– Камен Топалов, 1 клас, Частно ОУ „Света София“, гр. София;
– Йордан Стоянов, 2 клас, НУ „Т. Влайков“, гр. Пирдоп.
Сребърни медалисти са:
– Николай Радев, 2 клас, ОУ „Л. Каравелов“, гр. Русе;
– Георгия Иванова, 2 клас, ОУ „Отец Паисий“, гр. Русе;
– Нури Хасан, 12 клас, ПМГ – Хасково.
Бронзови медали заслужиха:
– Иван Стоянов, 5 клас, Елхово, ПМГ „Атанас Радев“, гр. Ямбол.
Награждаването бе на 1 септември.

(СН)