Шареният свят на СБХ в Казанлък изпълни залата на ул. „Искра“ 4

59

Годишната изложба на творци от Съюза на българските художници (СБХ) бе официално открита в края на миналата седмица в Културно-информационния център на ул. „Искра“ No 4. Арт срещата се превръща в традиция за Града на розите и се радва на голям интерес, отбелязаха от пресцентъра на Общината.

Приветствие към художниците поднесе кметът на Казанлък Галина Стоянова: „За пореден път се убедих, че тук има много големи автори и много скромни хора и аз съм щастлива да отбележа лично това!“, сподели Стоянова. Тя поздрави авторите за красотата и цветовете и определи експозицията като „шарения свят на СБХ в Казанлък“.

Изложбата откри председателят на СБХ в Казанлък Румен Петков: „В града ни има доста силна традиция на изобразителното изкуство и благодарим, че можем да споделим с Вас колективното представяне на извървения от нас път през отминаващата година“, обяви Петков.

В експозицията 11 художници и скулптори от Града на розите, членове на СБХ, показват свои творби пред родна публика. В свой текст Росен Дончев описва техните емоции, размисли, търсения. Пред публиката есето прочете Велин Дечков, в чийто начален откъс се казва: „Ако Господ реши да си направи нов дом в нашия град – дом радостен и светъл дом, да отиват там всички не само да утешат вярата и болката си, а да станат радостни и пълни със светлина, ще повика всички художници и ще им каже:

„Няма големи и малки, няма учени и неучени,

даже онази стена, северната, искам с пръсти да я нарисувате! Всеки по своята пътечка да върви и със своята крачка…

Ха, направете го!“.

В навечерието на Рождество Христово ценителите на красотата преживяха поредна светла, творческа вечер в Казанлък. Експозицията може да бъде видяна до 6-и януари 2019 г.

(СН)