Екшън чака социалистите утре

228
В централата на БСП в Стара Загора утре ще има разкрити 2 избирателни секции. В селата обаче има такива и в барчета

Първите по рода си вътрешнопартийни избори за председател на БСП по всичко личи, че ще бъдат обречени… в името на досегашната лидерка Корнелия Нинова.

До този момент членовете на общинската партийна организация в Стара Загора не са виждали избирателните списъци, въпреки че гласуването е утре – 12 септември. И вместо да бъдат изложени на видно място поне в партийната им централа… на избраните са били раздадени покани!?

Единственото, което е известно до момента, е, че избирателните секции в община Стара Загора ще бъдат общо 13 на брой. От тях 6 са за град Стара Загора, 1 е подвижната секция за болни и трудно подвижни социалисти (за която са подадени предварително заявления) и още 6 са за 51-те села от общината. Точно за тези последните 6 е най-голямото неизвестно. Докато например за секциите в град Стара Загора е обявено, че утре ще бъдат отворени от 7:00 часа до 19:00 часа, в селата гласуването ще става почасово – тоест за всяко село е определен само един час за упражняване на вота по изготвен график, като бюлетините ще се събират общо в 6 картонени кутии, с които членовете на избирателни комисии ще циркулират из населените места!? Как ще бъде съхранена тайната на вота от прехода от едно село в друго не е известно, тъй като въпросните кутии ще бъдат отваряни и допълвани във всяко село, а „хвърковатата чета“ на комисията, определена свише, няма как да бъде контролирана от застъпниците на останалите конкуренти на Корнелия Нинова.

Припомняме, че грозните машинации за фалшифициране на вътрешнопартийния вот, подготвени от Нинова и разкрити от опонентите й, станаха причина трима от претендентите за лидерския пост да се откажат от надпреварата – Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров. Те обаче призоваха техните симпатизанти да не гласуват.

За да бъде изборът легитимен, в него трябва да участват 50% плюс 1 от членската маса на БСП.

Социалисти от Казанлък обявиха авансово, че се отказват от участие в изборите заради факта, че над 100 членове на партията с изрядни документи и платен членски внос не са били включени в избирателните списъци. Очаква се подобна реакция и от членовете на БСП в София и Пловдив.

Точно заради „засекретените“ избирателни списъци вчера се роди и вицът, че реалният брой на членската маса на БСП до последно се пази в тайна под предлог, че някои от социалистите могат да починат до деня на вота.

Грозно и жалко за хората, с чиято вяра се подиграва апаратът на „Позитано“ 20.

Йовка НИКОЛОВА