Чудомир рисувал началника на Обществена безопасност?

132
Потомци на убития от т.нар. Народен съд Стоян Куртчиев с фотокопие на портрета му

Потомци на Стоян Куртчиев ще подарят фотокопие на портрета му на музей „Чудомир“

32-годишният Стоян Куртчиев е бил началник на Обществена безопасност към Околийското полицейско управление в Казанлък до есента на 1944 година. Няма данни да е участвал в ликвидирането на нелегални „шумкари“. Но на 2 март 1945 година, заедно с още 21 души от Казанлък, е осъден на смърт от т.нар. Народен съд. Още същата нощ присъдата е садистично изпълнена от група местни палачи, под вещите указания на отговорни фактори на БКП.

Сърцераздирателни спомени от онези години на червен терор е запазила дъщерята Татяна Куртчиева, водена на свиждане с татко си в мазето на Вила Роз. Една от малкото вещи, свързани със Стоян Куртчиев, е негов портрет, рисуван с молив. По думите на дъщеря му портретът е бил нарисуван от Чудомир, макар и да няма негов автограф. Портретът е съхранен от семейството на неговата племенница Минка Христова и досега е пазен в родовата къща в с. Горно Изворово. Фотокопие на черно-бялата рисунка бе предадено на Йордан Маринов, секретар на общобългарски съюз „Истина“. А той е поел ангажимент да го дари на музей „Чудомир.

Дарението се предвижда да бъде осъществено на 23 август.

Татяна Куртчиева пази и друг незабравим спомен, свързан с нейния баща – неговото предсмъртно писмо. Смачканият лист хартия бил подхвърлен в дома им през една нощ. На него били написани следните думи: „Трудно се расте без баща, както и аз раснах. Бог да ви пази!“.

Петър МАРЧЕВ