Членове на БСП настояват депутатите им да се върнат в Народното събрание

105

Членовете на 118 Основна партийна организация „Георги Кирков-Майстора“ – Стара Загора, са изпратили декларация до Националния съвет и Общинския съвет на партията, в която изразяват категоричната си позиция за връщане на парламентарната група на БСП в редовните заседания на парламента. „По конституция Р България е парламентарна държава. Всяко импровизиране в посока площадна политика към този момент нарушава обществения договор на БСП с гражданите и отслабва позицията на партията“, се казва в декларацията на социалистите от 118 ОПО. Те припомнят, че решението на Корнелия Нинова, подкрепено от Националния съвет на БСП за изваждането на парламентарната група от заседанията на Народното събрание, беше свързано с промените в Изборния кодекс, което обаче изчерпа своите функции. Затова старозагорските социалисти настояват за „неотложно връщане на БСП в парламента, където да отстояват своите политики и да изпълняват ангажиментите си като най-голямата опозиционна партия“.

Темата за връщането на БСП депутатите в НС е била анонсирана и на инфарктния пленум на БСП в неделя, когато се редеше листата за евродепутати. Очакванията са, че на следващото заседание тя ще бъде разгледана и Националният съвет ще отмени решението си от януари т.г.

Поради значимостта на проблема публикуваме пълния текст на декларацията на членовете на 118 ОПО „Георги Кирков-Майстора“ – Стара Загора:

ДЕКЛАРАЦИЯ

До членовете на Националния съвет на БСП и членовете на ОбС на БСП – Стара Загора

УВАЖАЕМИ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ,

След направен задълбочен анализ на политическата обстановка в страната 118 ОПО „Георги Кирков-Майстора“ – Стара Загора, декларира своята категорична позиция за връщане на парламентарната група на БСП в редовните заседания на парламента. По конституция Р България е парламентарна държава. Всяко импровизиране в посока площадна политика към този момент нарушава обществения договор на БСП с гражданите и отслабва позицията на партията. Отсъствието на парламентарната група на БСП от работата на парламента създава условия за безпринципни политически конфигурации между управляващата коалиция, ДПС и партия „Воля“. Не се чува ясно и отчетливо гласа на БСП за скандалите с корупция.

Подкрепата на решението на Корнелия Нинова от Националния съвет на БСП за изваждане на парламентарната група от заседанията на Народното събрание беше свързано с промените в Изборния кодекс. Това изчерпа своята функция с оглед на настъпилите промени.

Настояваме за неотложно връщане на БСП в парламента, където да отстоява своите политики и да изпълнява ангажиментите си като най-голямата опозиционна партия. С трайното й отсъствие БСП губи парламентарния си институционализъм.

Декларираме своето категорично становище за връщането на БСП в работата на парламента и отстояване позициите на гражданите.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА