„Чичовци“ е първата премиера на ДТ „Гео Милев“ в юбилейния му стотен сезон

39

На 10 октомври от 19 часа ще се състои първата премиера в юбилейния, стотен сезон на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора. Спектакълът е „Чичовци“ по Иван Вазов, драматизацията е на Юрий Дачев, режисурата – на Бина Харалампиева, сценографията и костюмите – на Теодора Лазарова, а музиката – на Асен Аврамов.

В представлението участват актьорите Ивелин Керанов, Христофор Недков, Жоро Райчев, Мария Енева, Стефан Борисов, Елена Азалова, Цветомир Черкезов, Илчо Димитров, Илина Илиева, Кольо Стайков и Иван Калошев.

„Никой писател, както Вазов, не обича героите си и когато няма как да не бъдат обичани, и когато няма за какво. Никой не е толкова щедър в опрощаването на кривиците им. Продължаваме обаче често да се отнасяме към Вазовото великодушие доста едностранчиво. Забавляваме се с хумора му, но бягаме от щипещата сол в него. А тя и днес попада в живи рани: вечното ни ослушване откъде духа вятърът, навикът ни да гледаме света отвисоко, геройството за един ден, самоувереността ни, че всичко знаем и разбираме и най-важното: забележителният ни талант да оцеляваме. Колкото и да става трудно разбираем за англоговорящото ни Отечество Вазовият език, ние, май докато ни има, ще сме „вътре“ в „Чичовци“. Защото какво толкова се е променило? Нито сме се научили да четем себе си, нито е изчезнало усещаното, че „Въздухът трепери“, споделя Юрий Дачев.

След премиерата на 10 октомври спектакълът ще се играе и на 15, и 22 октомври на основна сцена в Драматичен театър „Гео Милев“.

(СН)