Чирпан почете паметта на Димитър Данаилов

291
Цветя пред паметника на Димитър Данаилов-Моряка в Чирпан, чийто автор е художникът Владимир Кондарев, който е свалил посмъртната му маска след трагичната кончина

Свежи цветя украсиха скромния бюст-паметник на поета Димитър Данаилов-Моряка в Чирпан за рождения му ден на 3 декември.

Роденият през далечната 1921 година автор на едва 3 издадени приживе стихосбирки умира през декември 1992-ра при нелепа автомобилна катастрофа в близост до дома му.

В продължение на три десетилетия е несменяем уредник на къща-музей „Пейо Яворов“ в родния му град и на когото посвещава едни от най-нежните си стихове.

Сред хилядите гости, дошли да се поклонят пред паметта на Яворов, е бил и бардът Владимир Висоцки по време на гостуването на театър „Таганка“ през есента на 1975-а. Поетът и актьорът остават цяла една нощ в стаичката, където се е родил гениалният чирпанлия, като Моряка рецитира негови и свои стихове, а Висоцки пее десетки песни от безкрайния си репертоар. Малко преди зазоряване гостът заспал върху кревата на Яворов, а домакинът го завил с протъркания си балтон, за да не настине, разказва местната легенда. Пак легендата разказва, че заедно с тях е била и актрисата Елена Корнилова, в която Моряка се влюбил безпаметно и й посветил стихотворението си за култовата за тракийското градче чирпанска кама.

Христо ХРИСТОВ