Чирпан посреща 100-годишнината на емблематичния си поет Димитър Данаилов със 100 стихотворения

175
Роденият в Чирпан поет Димитър Данаилов

Показаха и бъдещия му паметник в гипс с мащаб 1:3 за обществена оценка

С нов поетичен сборник под надслов „Лазурни копнения“, в който са събрани 100 стихотворения, ще посрещнат чирпанлии 3 декември, когато ще се навършат 100 години от рождението на емблематичния поет, роден в Чирпан – Димитър Данаилов-Моряка.

Съставител на сборника, който ще излезе в тираж от 500 екземпляра, е Тодор Иванов, „наследил“ юбиляря на неговото уредническо място в къща-музей „Яворов“, а автор на корицата и илюстрациите е художникът Владимир Кондарев.

В подготовката на изданието участва и поетът Трифон Митев, под щемпела на неговото издателство „Лаген“ ще бъде посмъртният сборник, в който са включени и малко познати за широката общественост и разпилени в провинциалния печат творби.

Заглавието е взето от „Послеслов“-а на Димитър Данаилов: „Дайте с пълни шепи лилии./Вергилий, „Енеида“/Морето е с мъртво вълнение -/измамно спокойно, а ври!/О, колко лазурни копнения/морето при бисери скри.“.

Роденият през далечната 1921 година поет има едва 3 издадени приживе стихосбирки: „Милиони гълъби“ (1954), „Тракийска луна“ (1969) и „Незаключена врата“ (1991). Посмъртно са отпечатани сборниците „Хляб и чаша вино“ (1993), „Стъклопис за Георги Данчов“ (1996) и „Молитва към човека“ (Избрани стихове, 2002). На поета е посветена и книгата със спомени „Моряко, стани“.

Художникът Владимир Кондарев, който направи наскоро паметника на Никола Манев, представи в Чирпан проекта си за монумента на Димитър Данаилов-Моряка в родния му град

В продължение на три десетилетия Данаилов е несменяем уредник на къща-музей „Пейо Яворов“ в родния му град и на когото посвещава едни от най-нежните си стихове. Сред хилядите гости, дошли да се поклонят пред паметта на Яворов, е и бардът Владимир Висоцки по време на гостуването на театър „Таганка“ през есента на 1975-а. Поетът и актьорът остават цяла една нощ в стаичката, където се е родил гениалният чирпанлия, като Димитър Данаилов рецитира негови и свои стихове, а Висоцки пее десетки песни от безкрайния си репертоар. Малко преди зазоряване гостът заспал върху кревата на Яворов, а домакинът го завил с протъркания си балтон, за да не настине, разказва местната легенда. Пак легендата разказва, че заедно с тях е била и актрисата Елена Корнилова, в която Моряка се влюбил безпаметно и й посветил стихотворението си на култовата за тракийското градче чирпанска кама. Димитър Данаилов загива трагично при автомобилна катастрофа на метри от дома си късно вечерта на 11 декември 1992 година.

За 100-годишнината на своя именит съгражданин чирпанлии подготвят и специален юбилеен брой на списание „Наше минало“, на 3 декември в къща-музей „Яворов“ ще отвори врати изложба с негови лични вещи и ръкописи.

Художникът Владимир Кондарев вече вае фигурата му, която отлята от бронз ще бъде поставена недалеко от паметника на кумира му в градския парк през пролетта догодина. В четвъртък проектът в мащаб 1:3 бе представен за обществена оценка в една от залите на общинската администрация.

Христо ХРИСТОВ