Чирпан очаква министъра на културата за огъня на Яворов

238
Монументът на Яворов в центъра на родния му Чирпан

Министърът на културата Атанас Атанасов се очаква да бъде сред присъстващите при запалването на огъня на поезията пред монумента на Яворов в Чирпан привечер на 13 януари, съобщиха организаторите на традиционните чествания за рождението на гения на българската лирика, които ще се проведат за 54-ти път в родния му град.

Това ще бъде на практика първото официално участие на младия министър в събития извън столицата от избирането му на този пост.

Яворовите януарски дни, които за първи път се провеждат през 1968 година по идея на поета Димитър Данаилов и тогавашния министър на културата Павел Матев, имат амбицията да съхранят невероятния дух, идеал и да популяризират живота и творчеството на големия български поет – Пейо Крачолов Яворов, превърнал се като олтар за чирпанлии.

Заради пандемичната обстановка тази година организаторите са редуцирали културните прояви.

По традиция факелното шествие ще тръгне от къщата-музей на Яворов до бюст-паметника на Яворов, дело на скулптора Иван Блажев, в централния градски парк, където ще бъде запален огънят на поезията. Там ще бъдат обявени носителите на награди от двата национални конкурса за стихове и проза „И ти си в мене – ти, родино моя“ и рисунка „Недорисуван свят“, посветени на Яворов и неговата праплеменница, художничката Василия Стоилова. Тази година сред отличените за поетичен текст е и възпитаничка на българското училище в Париж.

Култовите стихове на „Две хубави очи“ ще прозвучат в изпълнение на ученика от чирпанското СУ „П. К. Яворов“ Спас Ангелов, а слово за живота и делото на гениалния творец ще произнесе поетът-издател Трифон Митев, член на УС на международната фондация „Яворов“, която отбелязва и своята 30-годишнина от учредяването си. На финала ще прозвучи рецитал по стихове на Яворов в изпълнение на актьора Ивелин Керанов.

На 13 януари жителите и гостите на община Чирпан могат да разгледат откритата експозиция на площад „Съединение“ – „Яворов и Македония“, дело на Община Чирпан, Фондация „Яворов“ и „Бъдещност“ АД.

Христо ДИМИТРОВ