Чирпан настръхна, бързите влакове го подминавали

138
Само след година е планиран скъпоструващ ремонт на жп гара Чирпан

Три бързи влака след Нова година ще подминават „като малка гара“ Чирпан и на практика пътуващите за Пловдив и Стара Загора ще трябва да търсят алтернативен транспорт, за да отидат на работа. Тревожният сигнал е от кмета на общината Ивайло Крачолов, който след безуспешни опити да убеди ръководството на „Холдинг БДЖ“ ЕАД да промени намеренията си за новото разписание на влаковете е алармирал всички възможни институции: областен управител, министър на транспорта и Народно събрание.

По думите на кмета новата схема ще намали минимум наполовина пътуващите с железницата, това са младите хора, които работят в Пловдив и Стара Загора. Той припомня, че преди 3 години от железниците пак направили размествания и това довело до огромен отлив на пътници. В същото време само след години ще стартира ремонт за 2.5 млн. лв. на гарата и окологаровото пространство със средства на държавната НКЖИ.

„Ако не бъдат предприети спешни промени и не бъдат запазени престоите от поне минута на три бързи влака, един сутрин и два привечер, ще се окаже, че обновената гара ще бъде един прескъп… паметник!“, коментира кметът на Чирпан. В четвъртък той получил устни уверения от транспортния министър Росен Желязков, че проектът за разписание ще бъде преразгледан в полза на чирпанлии, но засега това било само по схемата „рекъл-казал“.

Между 2 600 и 3 200 пътници обслужва средномесечно жп гара Чирпан, планираните промени в разписанието спестявали около 1-2 минути за движението на трите бързи влака, които обаче преди и след Чирпан изчаквали по 13-15 минути идващите насреща им влакосъстави, коментират запознати с обстановката специалисти.

Чирпанлии напомнят, че след като автомагистрала „Тракия“ мина край града им и влизането там става опосредствено рязко, се е влошила икономическата ситуация.

Христо ХРИСТОВ