Чирпан иска да стопанисва археологическия обект Карасура

437
Археологическият обект Карасура край Чирпан е от национално значение, но състоянието му в момента е отчайващо. На малката снимка: първите изследователи д-р Михаел Вендел и Христо Буюклиев

Той е от национално значение, но състоянието му в момента е отчайващо

Община Чирпан е подновила предложението си да поеме стопанисването на археологическия обект с национално значение Карасура, чието проучване е започнало преди 4 десетилетия, но от близо две десетилетия, въпреки направената консервация и частична реставрация, е в отчайващо състояние, съобщи директорът на местния Исторически музей Нанси Маринова.

Мястото, където се е издигала изключително важната за живота през Средновековието крайпътна станция, пази уникални исторически свидетелства за живота през 5 хилядолетия (от неолита до към XIV век). В този район е открит и зъб на човешко същество от вида Грекопитек, живяло преди повече от 7 120 000 години.

Юбилейната годишнина от началото на археологическите проучвания ще бъде отбелязана с двудневна научна конференция, на която ще бъдат представени в събота и неделя 12 доклада, сред участниците е и Кристина Рау, докторант на немския археолог д-р Михаел Вендел. Именно той лансира тезата, че в този район трябва да се намират останките от град Алексиополис, изграден по заповед на император Алексий I Комнин (1048 – 1118 г.).

Според някои от изследователите станцията е разполагала с огромни зърнохранилища, откъдето са се снабдявали с припаси рицарите от Третия кръстоносен поход към Божи гроб, водени от крал Фридрих Барбароса.

Искането обектът да бъде поет от Общината има близо десетилетна история. Идеята е Карасура да бъде превърната в туристическа дестинация чрез реализацията на проект, финансиран с европейски средства. По неизвестни причини обаче държавата продължава да бави прехвърлянето на собствеността.

Христо ХРИСТОВ