Чирпан вече има интегрирана система за видеонаблюдение

188

На откриването присъства директорът на ГД „Национална полиция“ Атанас Илков

Интегрирана система за видеонаблюдение в Чирпан бе открита днес от кмета на община Чирпан Ивайло Крачолов и директора на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков. „Близо 150 000 лева от общинския бюджет са инвестирани в системата, чието изграждане цели спокойствието на жителите и сигурността на града. На 11 опасни кръстовища са монтирани 18 камери“, обясни кметът. По думите му проектът, който е реализиран за 50 дни, осигурява 24-часово наблюдение с много добро качество в централната част и входно-изходните артерии на града. Това ще даде възможност за превенция и по отношение на спазване на Закона за движение по пътищата, и по отношение на битовата престъпност. „Целта е да я надградим. Днес откриваме първия й етап, но още в следващия бюджет за 2023 година ще бъдат заложени средства за включване на още няколко точки в града, както и по селата Зетьово и Целина, където трафикът е натоварен поради главния път за Симеоновград“, допълни кметът.

Директорът на ОД на МВР Николай Колев поздрави общинското ръководство за реализирания проект, който ще бъде в полза както за дейността на Областната дирекция, така и в услуга на гражданите. „Радостно е, че днес се открива инвестиция, насочена към подобряване сигурността на гражданите. Видеонаблюдението е доказан способ за превенция срещу битовата престъпност. В населените места, където има изградена такава система, се наблюдава спад на престъпленията като регистрация, а и голяма част от извършителите на престъпления, които са трудно доказуеми, се залавят“, заяви Атанас Илков, директор на Главна дирекция „Национална полиция“, който приветства проекта и благодари на Областната дирекция и на Община Чирпан за съвместната работа.

„Системата е с отворен тип и може да се надгражда, каквато идея има Общината, интелигентна и устойчива е, пази информация 60 дни на всички камери и точки, разпознава регистрационни номера и други данни в тъмната част от денонощието и има възможност да бъде надграден софтуерът и за лицево разпознаване. Със самото изграждане на системата са предвидени два центъра за мониторинг и контрол в сградата на Община Чирпан и в РУ – Чирпан“, допълни Илия Петров, регионален мениджър „Корпоративни продажби“ на фирмата-изпълнител „Виваком“.

На откриването присъстваха още Юлиян Петров – началник на РУ, Николай Стефанов – началник на РС ПБЗН – Чирпан, Орхан Асанов – зам.-председател на Общинския съвет, общински съветници и граждани.

(СН)