Чирпанските старейшини от ГЕРБ поискаха оставката на председателя на Общинския съвет

64
Днешната сесия на ОбС Чирпан, по време на която беше поискана оставката на председателя на ОбС Даниела Драгийска

Групата общински съветници от ГЕРБ в Общински съвет Чирпан днес призоваха председателя на местния парламент Даниела Драгийска да подаде оставка. Ако това не бъде направено, те ще внесат предложение за предсрочно прекратяване на правомощията й според разпоредбите в ЗМСМА и Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет.

Въпреки че напрежението в ОбС Чирпан тлее отдавна, то ескалира заради процедурни факти, приложени от страна на управляващото мнозинство в лицето на БСП. Поводът бе инициатива на местните старейшини от ГЕРБ името на централния булевард в града да бъде преименувано от „Георги Димитров“ на „Никола Манев“ – световноизвестния художник, оставил сърцето и душата си в Чирпан, където днес почиват неговите тленни останки. Въпреки че идеята срещна широка обществена подкрепа, и въпреки че предложението беше внесено за разглеждане в ОбС в средата на октомври, същия месец сесия не се състоя с мотива, че няма достатъчно точки за дневен ред. Схемата за отлагането на предложението се повтори и през ноември, този път с мотива, че на 9 ноември (ден след сесията) е насрочено обществено обсъждане за преименуването на булеварда.

„През последните месеци ставаме свидетели на безпрецедентно погазване на Правилника за работа на Общинския съвет в Чирпан, целящo пълното обезличаване и неглижиране на работата на местния парламент, както и на налагане на авторитарно управление, напомнящо един друг период в българската история“. Това обяви на заседанието в четвъртък председателят на групата на ГЕРБ Христо Стефанов в нарочна декларация, с която бе поискана оставката на Драгийска.

Стефанов посочи, че липса на проекти за решения, липса на заседания на Общинския съвет, провеждане на „кухи“ сесии, чийто дневен ред е несъстоятелен, неглижиране и липса на адекватни отговори на зададени към администрацията въпроси са само част от наложения модел на работа. В декларацията се казва, че пряка отговорност за всичко това носи председателят Даниела Драгийска, която не се справя със задълженията си.

Проблемите в работата на Общинския съвет са и пряка последица от управлението на общината, от страна на кмета Кичка Петкова и управляващите от БСП, които, скрити зад привидно спокойствие и немощ, съсипват Чирпан, категорични са общинските съветници от ГЕРБ. „Опитите за вменяване на вина на останалите политически сили относно липсата на точки за формиране на дневен ред за работа на ОбС изглеждат смешни и жалки. Те са опит за прехвърляне на отговорността, която носят кметът, нейният екип и представителите на БСП в ОбС“, смята Христо Стефанов. В декларацията се казва още, че кметът е онзи, който е избран, за да изпълни предварително заложена програма за управление, за което се носи обществена и политическа отговорност. Друг е въпросът, че в нарушение на ЗМСМА кметът на Чирпан никога не е представял Програма за управление, както и отчет за изпълнението й по години.

„Отлагането на сесии на Общинския съвет и на предложенията, направени от нас, няма да ни накарат да замълчим, дори точно обратното“, категорични са от групата на ГЕРБ в ОбС. През следващите седмици и месеци те ще представят пред Общинския съвет и всички чирпанлии данни за безобразията в управлението на общината, като всичко ще бъде подкрепено с неоспорими документи и факти, уточниха от пресцентъра на ГЕРБ.

(СН)