Четири старозагорски градини възобновяват работа на 26 май

78
Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова съобщи, че ремонтните дейности в СУ "Желeзник" са приключили и в момента се тества отоплителната инсталация

На 26 май ще заработят първите четири детски градини в Стара Загора. След почивните дни своите врати за децата ще отворят ДГ No 10, No 11, No 4 и No 33, съобщи зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. Добрата новина за възобновяването на работния процес в детските заведения бе обявена на извънреден брифинг на министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието Красимир Вълчев. Решението за точната дата, в която градини и ясли ще отворят отново врати, бе дадено на отделните общини. В Стара Загора всички останали детски заведения и ясли трябва да заработят на 1 юни – понеделник. „Очакваме окончателни препоръки от страна на здравното и просветното ведомства. Искаме родителите да попълнят декларации след излизане на заповедта на кмета за стриктно спазване на правилата. Предоставяме на родителите време да се запознаят с всички мерки и затова една част от заведенията ще отворят врати от 1 юни“, обясни Сотирова.

Вече е проведена анкета относно готовността и намерението на родителите да пуснат децата си на градина и детска ясла. Около 60% от анкетираните са отговорили положително. Изготвя се график за поетапното приемане на децата, който ще бъде уточнен със самите родители. Създадена е организация малчуганите да влизат през няколко входа на детските заведения. Децата ще бъдат приемани в часовия диапазон от 7:30 до 9:30 ч. с цел избягване на струпването на много хора. Една от противоепидемичните мерки е родителите да не бъдат допускани да влизат в градината, като за целта на входа човек от персонала ще поема децата. От Община Стара Загора призовават родителите да не използват обществен транспорт, преди да стигнат до детското заведение. „В първия ден след отварянето на градините ще бъде извършен строг филтър при приемането на всяко едно дете. Ще бъде мерена температура, което може да забави самия процес, но всичко това се прави на база стриктните разпоредби на Министерството на здравеопазването. Работим активно за ангажиране в този първи ден на допълнителни медицински специалисти, които да помогнат при проверката на децата. Призоваваме родителите да не водят децата си, които проявяват различни симптоми на неразположение. Нашият апел въобще е, ако има възможност, децата да бъдат гледани от близки. Това ще ни облекчи“, обясни зам.-кметът на Стара Загора.

Сред предпазните мерки е и забраната да бъдат внасяни в детските заведения играчки, които не подлежат на дезинфекция. Сотирова подчерта, че се прави всичко необходимо децата да прекарват максимално дълго време на открито. При хранене няма да бъде позволено 4 деца да стоят на една маса едновременно. „Изключително трудно е въвеждането и спазването на социална дистанция при децата на тази възраст. Въпреки това всички в този процес сме длъжни да се ангажираме със спазването на противоепидемичните мерки“, подчерта Иванка Сотирова. Очаква се след възобновяването на работата градините и яслите да бъдат посетени от между 15 и 20 деца в група.

Зам.-кметът на Стара Загора отново увери, че помещенията и площадките са почистени и дезинфекцирани. Детските градини разполагат с необходимите материали, за да изпълнят противоепидемичните разписания. Ще бъде почиствано и дезинфекцирано поне по четири пъти на ден. Персоналът в заведенията е снабден с предпазни маски, ръкавици и шлемове, а на места, където това е необходимо, са раздадени и калцуни.

До момента само 5 учители от градините и яслите на територията на Стара Загора са заявили нежеланието си да възобновят работа. Те попадат в най-рисковите групи по отношение на коронавируса, като някои от тях са с придружаващи заболявания или телкови решения. Ръководството на всяко едно заведение трябва да прецени по какъв начин ще се процедира с персонал от такъв рисков тип.

Живко ИВАНОВ