Четири години затвор за шофьор, катастрофирал с 16 пътници

43

Четиригодишна ефективна присъда постанови състав на Старозагорския окръжен съд по дело за катастрофа по трасето на автомагистрала „Тракия“, при която е загинал един мъж, а други трима са пострадали в различна степен.

Инцидентът е станал малко преди полунощ на 21 декември 2016 година в района на км. 226 от аутобана край Стара Загора. Зад волана на микробуса „Мерцедес Спринтер“ е седял 22-годишен тогава жител на Нова Загора, който получил гръцко свидетелство за правоуправление 7 месеца по-рано и междувременно се е „сдобил“ с едно наказание.

В хода на съдебното дирене е установено по безспорен начин, че автомобилът е бил претоварен поне с 350 кг, като наместо 9 пасажери заедно с водача в него са пътували 16 души, от които 2 непълнолетни деца. Колата е била в лошо състояние, гумите й не отговаряли на модела и марката, по пътя едната била заменена с резервна след спукване.

Младият водач, селскостопански работник в съседна Гърция, е потеглил същия ден от Атина и изминал над 1 000 км без почивка.

В момента на катастрофата колата се е движела със скорост от 101.8 км/час, със спукана задна дясна гума водачът изминал над 100 м, преди да загуби контрол и бусчето да се преобърне, като не е направил нищо, за да избегне катастрофата. При инцидента част от пътниците изпопадали върху трасето на аутобана. Четирима са били извозени от пристигналите по сигнал на телефон 112 линейки в старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, където няколко часа по-късно почива от тежките си наранявания единият от мъжете.

Само по чудо върху нападалите по асфалта пътници и разпилян багаж не е връхлетял друг автомобил.

Осъденият 22-годишен новозагорец е лишен от шофьорски права за 5 години.

Христо ДИМИТРОВ