Честит половинвековен юбилей, Гошо Гинчев!

132
Гошо Гинчев

Областният съвет на Българския футболен съюз (БФС) – Стара Загора, организира безплатен курс за футболни съдии през март. Желателно е кандидатите да са бивши или действащи футболисти от 16 до 30 години, а за допълнителни въпроси и записване може да бъде търсен секретарят на местната Съдийска комисия Донка Терзиева на тел.: 0888 089 871…

Междувременно БФС проведе ежегодния си семинар по Национално клубно лицензиране за сезон 2019/2020 г. В Националната футболна база „Бояна“ се събраха представители на професионалните клубове от Първа и Втора лига, които получиха подробни инструкции и документация във връзка с процедурите по лицензиране за следващия състезателен сезон както за вътрешното първенство на България, така и за клубните турнири под егидата на УЕФА.

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов запозна участниците с нововъведенията в Наредбата за национално клубно лицензиране. Основните промени касаят спортната инфраструктура и са съобразени с изискванията на новия Закон за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, приет от Народното събрание през август 2018 г. Една от ключовите промени е задължителното наличие на осветление на стадионите, на които ще се играят двубои от Първа лига през сезон 2019/2020 г. Въвежда се и задължително оборудване с охранителни камери на входовете и изходите във връзка с подобряване на сигурността по футболните арени.

Лицензионният мениджър на БФС Георги Лалев запозна в детайли участниците с правните, инфраструктурните, административните и спортните критерии за лицензиране. За финансовите критерии говориха експерти от Ernst and Young (Първа лига) и Price Waterhouse Cooper (Втора лига). Клубовете бяха подробно информирани и за предстоящото въвеждане на електронната система за лицензиране, която ще влезе в сила от сезон 2020/2021 г. и която ще бъде интегрирана към системата на ФИФА TMC.

Освен това футболната ни централа излезе с нарочно приветствие към бившия бероец и национал на България Гошо Гинчев, който на 2 февруари отпразнува юбилейния си 50-и рожден ден!

Изтъкнатият ни защитник от близкото минало е роден на 2 февруари 1969 г. в гълъбовското с. Мъдрец. Започва футболната си кариера в „Берое“, за чийто първи тим дебютира през далечната 1987 г. С екипа на старозагорския клуб изиграва 158 мача и отбелязва 10 гола в „А“ група, а през пролетта на 1993 г. преминава в столичния „Левски“. Записва два сезона и половина при „сините“ и печели три поредни шампионски титли (1993, 1994, 1995), както и Купата на България (1994). След това е трансфериран зад граница и защитава цветовете на турските „Денизлиспор“ (1995-1996) и „Анталияспор“ (1996-2002). Гинчев прави дебют за България на 19-годишна възраст под ръководството на селекционера Иван Вуцов в мач срещу ГДР (1:1). „Железният“ бранител е участник на европейското първенство в Англия през 1996 г. и на световното във Франция през 1998 г. След края на състезателната си кариера е спортно-технически директор на „Берое“, а през 2010 г. влиза в състава на Спортно-техническата комисия на БФС, която по-късно оглавява. В момента е съветник на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Георги ГЕРЕНОВ