Черни пантери и леопард са най-новите обитатели на Зоопарка в Стара Загора

120
Двете пантери и леопардчето

Те пристигнаха от Словакия и все още се адаптират в новия си дом на Аязмото

Най-новите обитатели на Зоопарка в Стара Загора са две черни пантери и един леопард. Животните пристигнаха от Словакия и все още се адаптират към новия си дом. Те са на около 5-месечна възраст и типично по детски са игриви, но и срамежливи все още. „Изключително щастливи сме, че обогатяваме животинските видове в нашата зооградина. Черните пантери са мъжка и женска, а леопардът – с познатата оранжева и петниста окраска, е дама“, споделя д-р Ивелина Илиева, ръководител на Зоопарка. Тя уточни, че малките котки се чувстват добре, но още са в период на опознаване на заобикалящата ги среда. „Забелязваме, че вече излизат по-смело и се показват пред посетителите. Това е повод да напомним на нашите гости да не вдигат прекалено силен шум, когато са близо до тях или другите ни обитатели. Добрата новина е, че все по-рядко хората пренебрегват забраната за хранене на животните. Случаите драстично намаляха, което може само да ни радва“, допълни д-р Илиева и издаде в аванс, че скоро ще бъде обявена инициатива за избор на имена на пантерите и леопарда.

Бебето на семейството на маймуните – Тота и Макси, родено през август т.г., вече показва самостоятелност и дарява радост и забава на посетителите на зоокъта, разположен в сърцето на красивия парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото).

Адаптирането в новия дом на Аязмото

Нутриите също имат наследник, който звучно поздравява всички, които любопитно поглеждат към дома му.

През ноември старозагорската зооградина ще бъде домакин на годишно общо събрание на Българската асоциация на зоопарковете и аквариумите, споделя още д-р Илиева. „Това за нас е възможност да черпим опит и добри идеи, но и да покажем нивото, което има Зоопарк – Стара Загора. За мен е знак, че вървим в правилната посока всеки път, когато нашият зоокът бива даван за пример“, казва още тя.

В момента тече процедурата за оборудване на образователния център на Зоопарка. По този начин мястото ще бъде не само атрактивно за разходки, но и за получаване на интересни и полезни знания, особено от децата.

(СН)