Черна годишнина – 11 септември 2001 г. – денят, който промени света

167
Кулите-близнаци на Световния търговски център, след като Полет 11 на "Американ Еърлайнс" удря Северната кула, а Полет 175 на "Юнайтед Еърлайнс" удря Южната кула

После дойде и пандемията от COVID-19

Атентатите от 11 септември 2001 г. бяха поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон. Това беше първият страх, който глобално завладя планетата Земя в XXI век. И който продължи с появата на вируса на COVID-19.

На 11 септември т.г. се навършат 20 години от най-мащабните терористични атаки в новата световна история. Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ в посока към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като те са напълно заредени с гориво.

Похитителите умишлено разбиват два от тях в двете кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк: Петима терористи блъскат Полет 11 на „Американ Еърлайнс“: „Боинг 767 – 723“ в северната страна на Северната кула от Световния търговски център в 8:46 часа местно време.

В 9:02 часа местно време други петима терористи блъскат Полет 175 на „Юнайтед Еърлайнс“: „Боинг 767 – 222“ в Южната кула. За по-малко от 2 часа кулите се срутват до основи. Терористите разбиват третия самолет – Полет 77 на „Американ Еърлайнс“: „Боинг 757 – 223“ в 9:37 часа местно време в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния.

Четвъртият самолет, Полет 93 на „Юнайтед Еърлайнс“: „Боинг 757 – 222“, който е под контрола на четирима терористи, пада в поле в Югозападна Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон, в 10:03 часа местно време, след като пътниците се противопоставят на похитителите. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолия или Белия дом. Аудиозапис от пилотската кабина разкрива опита на екипажа и пътниците да отнемат контрола над самолета от терористите, след като разбират от телефонни разговори, че други отвлечени самолети са разбити в сгради по-рано сутринта. След като на терористите става ясно, че пътниците ще възвърнат контрола си над самолета, единият от похитителите нарежда на другия да го разбие в земята. Скоро след това самолетът се разбива в поле край Шанксвил.

Някои пътници успяват да проведат телефонни разговори от телефоните на борда и от мобилните си телефони, предавайки информация, че на всеки самолет има по няколко похитители. Докладите разкриват, че похитителите убиват пилоти, стюардеси и един или повече пътници.

В окончателния си доклад Комисия „9/11“ (както е обозначаван този ден в САЩ) разкрива, че похитителите са закупили многофункционални преносими инструменти и разнородни ножове и остриета.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите на 11 септември 2001 г. е 2 974 души, без 19-те терористи: 246 – на четирите самолета (няма оцелели), 2 606 – в кулите в Ню Йорк и на земята (скачащи от горящите сгради), 125 – в Пентагона. Други 24 души са обявени за липсващи. Всички жертви са цивилни лица освен 55-те военни, убити в Пентагона. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави.

Ранени са повече от 6 000 души. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Загиват също и 411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите и намират смъртта си, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.

Милиарди хора по света виждат на този ден по телевизията кадрите с горящите и сриващи се кули на Световния търговски център в Ню Йорк. Какво се случва в действителност? Освен представената от американските власти версия, се появяват и редица конспиративни теории. Много хора смятат, че официалната версия не е достоверна. Според проучвания на CNN и New York Times от 2006 г. над половината американци смятат, че правителството крие истината от обществеността.

Основната теза, лансирана в повечето конспиративни теории, е, че най-болезненият терористичен удар в световната история е всъщност хладнокръвно подготвена и инсценирана операция на американските тайни служби. Но пък и към ден днешен не е излязло на бял свят нито едно свидетелство за подобен заговор.

Спасителни операции, архивирани от световните медии в кулите-близнаци

Официално за терористите е установено, че са свързани с ислямската терористична групировка „Ал-Кайда“, ръководена от Осама бин Ладен от Саудитска Арабия. Двама от тях са от Обединените арабски емирства, останалите – от Египет и Ливан. Американските следователи заключават, че Халед Шейх Мохамед е планирал нападенията. Той е заловен през 2003 г. Бин Ладен първоначално отрича, но по-късно потвърждава съучастието си. Най-интересното е, че ФБР не издирва Осама бин Ладен за атентатите от 11 септември 2001 г., а за организиране на други атентати през 1998 г. Следователно съпричастността на Осама бин Ладен към събитията от 11.09.2001 г. остава спорна.

През декември 2008 година Халед Шейх Мохамед и други четирима подсъдими се признават за виновни по организиране на атентатите.

Късно вечерта на 1 май 2011 г. президентът на САЩ Барак Обама обявява в официално обръщение от Белия дом, че Осама бин Ладен е убит в Абботабад, Пакистан, от американски командоси и тялото му е в американски ръце. След края на военната операция тялото е откарано в Афганистан за разпознаване, а след това погребано, без да бъде предадено на близките му, на неназовано място в Арабско море според ислямските традиции.

Това обаче не е вече краят, а началото на терористичните атаки, които заляха и Европа.

Срутените кули-близнаци се превърнаха в символ на едно дълбоко засегнато общество и една епоха, белязана от асиметрични конфликти. Светът се промени из основи. Последваха войни, от чиито последици и до днес страдат страни и региони. На други места по света се завърнаха старите вражди след временни фази на сътрудничество. Не се сбъднаха и надеждите, че ислямският тероризъм и джихадизмът са временни явления и че могат да бъдат победени в рамките на няколко години. По-скоро се сбъднаха прогнозите на тогавашното правителство на Джордж Буш, че военното противопоставяне на този феномен ще продължи цяло едно поколение или дори по-дълго.

Халед Шейх Мохамед след неговото залавяне в Пакистан

В борбата срещу тероризма на „Ал Кайда“, „Ислямска държава“ и техните подражатели Западът използва всички налични инструменти: военни, полицейски, идеологически и педагогически. Но и 20 години след 11 септември няма отговор на въпроса: Кое е най-ефективното средство срещу податливостта към радикализиране на толкова много млади мюсюлмани?

Атентатите заедно с пандемията от СОVID-19 са най-мащабните и трагични събития на XXI век, които повлияха силно в политически, психологически и икономически аспект.

За съжаление те продължават…

Материала подготви:
Йовка ВЕЛИКОВА