„Черната“ кутия на разбилия се МиГ още не e заминала за Русия

60

„Черната“ кутия на разбилия се МиГ 29 все още не е заминала за Русия, където ще бъде направен нов опит да бъде разчетена информацията в нея, съобщи mediapool, позвавайки се на военното министерство.

Различни документи, изисквани от руснаците, бавят изпращането на кутията, която всъщност на цвят е оранжева. Кутията бе намерена повредена на около 70 метра дълбочина в Черно море. Инженерите от авиобазата „Граф Игнатиево“ се опитаха да свалят информацията в нея, но се отказаха заради риск да загубят данните. Така се прецени кутията да бъде изпратена на производителя в Русия.

В нея се съхранява информация за последните 13 секунди от фаталния полет, при който загина майор Валентин Терзиев.

Самолетът се разби в Черно море по време на учение. Засега е установено, че мишената е падала по-бързо от предвиденото и се е наложила допълнителна маневра, за да може майор Терзиев да я порази.

Според разследването на „Военна полиция“ причината за катастрофата е загуба на пространствена ориентация. За трагедията е изиграла роля и „неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите“.

Съпътстващи причини са и „особеностите на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори“, както и „неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака“.

„Военна полиция“ е работила по още две работни версии – техническа повреда и поразяване на самолета от осколки, които са били отхвърлени.