Часове наред в Стара Загора продължи преклонението пред саможертвата на Апостола

3674
Дългата опашка пред паметника на Апостола на Свободата в Стара Загора

Млади и стари, политици и безпартийни – стотици старозагорци днес, водени от повея на сърцето си, отдадоха почит пред подвига и саможертвата на великия син на България – Васил Левски.

Заради въведените противоепидемични мерки тази година нямаше организиран общоградски ритуал, но възпоменателното поклонение пред паметника на Апостола на Свободата в Стара Загора продължи часове наред. Венци на признателност бяха поднесени от почти всички институции в областния град, в това число и от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Сред дошлите да почетат 148-годишнината от гибелта на Апостола бяха областният управител, председателят на Общинския съвет, зам.-кметове на Стара Загора, представители на Втора Тунджанска бригада, на дружество „Традиция“, общински съветници от всички партии в местния парламент (с изключение на ДПС). Стиснали в замръзналите си ръчички по стръкче цвете, деца от различни старозагорска училища, цели класове, водени от учителките, отдадоха почит към паметта на героя.

Поклон пред подвига и саможертвата на героя

За разлика от София, Стара Загора за втора поредна година отбелязва гибелта на Левски на исторически правилната дата – 18 февруари, а не на 19, както е институционално прието. За пръв път тази година датата 18 февруари беше уважена и от Община Казанлък.

Историческите данни сочат, че смъртната присъда на Левски е изпълнена на 6 февруари 1873 г. – време, когато се е датирало по Юлианския календар, а сред въвеждането на Григорианския календар (през 1916 г.) правилната трансформация на датата е 18 февруари, а не 19.

„Дати като годишнината от гибелта на Апостола трябва да събират българите, не да ги разделят“, категорични са от Общински комитет „Васил Левски“ – Велико Търново, от където тръгва инициативата годишнините от гибелта на Апостола на Свободата да се отбелязват на 18 февруари. За пръв път това се случва в старопрестолната столица през 2009 г.

Според членовете на комитета не бива една грешка, допусната в годините, да се продължава по навик.

По информация на полковника от резерва Марко Златев през 1945 година по инициатива на тогавашния началник на Националното военно училище е издадена заповед патрон да бъде Васил Левски и това е станало на 18 февруари. До 1950 година това е била официалната дата, която е била и празник на училището. Във вестник „Работническо дело“ обаче същата година е излязла статия на 19 февруари, в която пишело: „На днешния ден Васил Левски увисна на бесилото…“ От тогава остава датата 19.

Децата от IV ОУ дори организираха рецитал пред паметника на Апостола

„За щастие в учебниците вече пише правилната дата, но как да обясним на децата защо четат 18 февруари, а те излизат с цветя на паметника на 19“, коментира проф. Петко Петков, преподавател във Великотърновския университет и член на комитета. Историкът припомня, че редица исторически събития като подписването на Санстефанския мирен договор, Съединението на Княжество България с Източна Румелия и др. се отбелязват на правилните дати. Единствено по отношение на датата на гибелта на Апостола се проявява многогодишно и съзнателно упорство.

„Организаторите на честванията на 19 февруари показват неуважително отношение и към историческата истина. С такова двойнствено отношение към паметта на Апостола трудно ще спазим завета му, че всичко се състои в нашите задружни сили!“, категорични са от Общинския комитет.

Затова членовете му настояват и за създаването на Календар на паметните дни в нашата история. Така ще има най-после яснота за всички важни исторически дати.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА