Чакат Комисията по досиетата в Казанлък

115
Колкото и тайни да крият тези архиви, истината за разграбването на България по линия на ДС и досега остава в тайна

Ще бъдат представени последните 5 тома с разсекретени документи, но ние очакваме отговор как социалисти станаха капиталисти!

На 13 февруари от 17:30 часа в Казанлък ще гостува председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заедно с част от екипа си. Целта на гостуването в Литературно-художествения музей „Чудомир“ е представянето на последните 5 тома с разсекретени документи от архивите на Държавна сигурност.

В рамките на срещата Евтим Костадинов ще бъде награден от Общобългарски комитет „Истина“ и сдружение „Демократичен Казанлък“. Част от наградата ще бъде и диск с филма „Моето лято в Слънчев бряг“, посветен на най-младия лагерист в комунистическия концлагер край Ловеч – 17-годишния тогава Христо Мичев. Припомняме, че филмът предизвика жив интерес към близкото минало у казанлъшките средношколци в гимназиите, където бе вече показан.

Петър МАРЧЕВ

Хиляди разсекретени документи, но без отговор
как социалистите станаха капиталисти

Тридесет години след демократичните промени в България обществото ни не е узнало истината за трансформацията на държавния капитал на Народна Република България (НРБ) в частен. Тридесет тежки години на преход, в които и така не беше даден отговор на въпроса: Как националният (сиреч всенародният) капитал на НРБ беше превърнат в частно собственически, един жалък резултат от който е настоящата аномалия – отявлен приватизатор на едно от най-големите задгранични дружества на НРБ „Техноимпекс“ – Корнелия Нинова, днес е лидер на наследника на БКП – Българската социалистическа партия, която отново точи слуз да завземе властта.

За установяване на истината беше създадена т.нар. Комисия по досиетата, която за две десетилетия изкара на показ знайни и незнайни сътрудници на Държавна сигурност – от спортни клубове, университети, здравни заведения, кредитори на банки, общински и държавни директори на дружества, съучредители на приватизационни фондове по линията на масовата приватизация и т.н.

Но никога не стигна до истинското разковниче: кои са хората, които стояха зад приватизацията на структуроопределящите в България предприятия!? Тоест другарите, които изсмукаха парите на десетките български вътрешни и външнотърговски дружества по времето на социализма, внедриха ги в приватизационни сделки чрез сложни юридически хватки и кухи фирми, а след това продадоха народната собственост (за която днес плачат беловласите членове на БСП) на западни „инвеститори“. И после се събудиха като демократични капиталисти с богати авоари в западни банки. И задкулисно (т.нар. хора с куфарчетата) се опитват вече 30 години да диктуват политиката в България.

Надяваме се медията ни да получи отговор на този простичък въпрос от председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов при посещението му в Казанлък.

Йовка НИКОЛОВА