Цветя от признателни старозагорци отрупаха паметника на Левски

210
Венци на признателност пред паметника на Апостола в Града на липите

Катастрофа, по вина на млада шофьорка, забави честването

Катастрофа между лек автомобил „Шкода“, каран от млада водачка, и таксиметрова кола само на метри от паметника на Васил Левски в Стара Загора отложи за около двадесетина минути честването за 182-годишнината от рождението на Апостола на свободата. Сблъсъкът между двете коли изненада служителите на реда, които бяха отцепили авансово района, виновна за случилото се е младата шофьорка, която не спряла на знака „Стоп“. По чудо таксито се оказало без пътници, разминало се е само с уплахата и ругатните от страна на копърката.

Катастрофа между лек автомобил „Шкода“ и такси забави честването за годишнината от рождението на Левски в Стара Загора

След кратка суматоха и изчакване на служителите на „Пътна полиция“ старозагорският митрополит Киприан отслужи заупокойна литургия, в която не пропусна да отбележи престоя на дякона в Стара Загора през 1855 – 1858 г. и обучението му в Хилендарския метох към сегашния Митрополитски храм „Свети Димитър Солунски чудотворец“ при възрожденския учител Атанас Илиев. За тези години от живота на Левски напомня и фреската на проф. Никола Кожухаров и съпругата му Невена в църквата. Тя е създадена през 1959 – 1960 година при цялостната реставрация на 100-годишния тогава храм и е по идея на тогавашния митрополит Климент. В двора на църквата е съхранена част от сградата на метоха, там е пресъздадена класната стая, където се е учил Левски.

16 години по-късно на площадчето пред черквата е издигнат каменен паметник на Апостола по проект на скулптора Любомир Петров и арх. Иван Райнов.

На задната част е изписана мисълта на Апостола: „Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако загубя, губя само меня си!“. На 18 юли паметникът отново беше отрупан с венци и цветя от признателни старозагорци.

Христо ДИМИТРОВ