Цветовете на българския трибагреник ще осветят днес най-високата сграда в Италия

392

По случай Деня на Независимостта на България на 22 септември 2022 г. цветовете на българския трибагреник ще осветят най-високата сграда в Италия: централата на банка „УниКредит“ в Милано (UniCredit Tower). Инициативата е резултат на сътрудничеството между Генералното консулство на България в Милано и „Уникредит Италия“.

За първи път Генералното консулство в Милано успя да организира осветяването през 2019 г., отбелязвайки с този символичен жест честването на официалния празник. През 2020-а и 2021 г. инициативата не бе повторена поради пандемията, причинена от COVID-19. От задграничното ни представителство в Милано споделят, че са изключително щастливи, че тази година небостъргачът-седалище на банка „УниКредит“ в Милано и един от символите на града ще бъде осветен с цветовете на българския трикольор.

Кулата, издигаща се на 231 м височина, е видима в по-голямата част на Милано. Небостъргачът е бил изграден по проект на покойния аржентински архитект Сезар Пели и е бил открит през 2014 г. от тогавашния премиер на Италия Енрико Лета. В сградата работят над 4 000 служители.

Днес 114-годишнината от обявяването на Независимостта на България в Стара Загора ще бъде отбелязана с тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя от 10:30 часа пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски“ (Алана). На същото място от 11:00 часа ще започне празничен концерт на творчески формации към Народно читалище „Св. Климент Охридски-1858“. В 11:30 часа на площада пред Община Стара Загора ще се изявят танцовите формации на Народно читалище „Настроение-2017“.

Празничният ден в Казанлък ще започне от 10:00 часа на историческото място до Лъвовата чешма на площад „Севтополис“, изградена със средства на цар Фердинанд.

На 22 септември (стар стил) 1908 година във Велико Търново княз Фердинанд c манифест oбявявa Нeзaвиcимocттa на България. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ни и от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“. Цяла България ликува на този ден. Три дни по-късно цар Фердинанд е посрещнат тържествено в Стара Загора. Дeнят нa Нeзaвиcимocттa e oбявeн зa oфициaлeн прaзник c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 10 септември 1998 г.

(СН)