Цар Борис III докарал влак в Казанлък преди век за откриване на новата жп гара

241
Някогашната жп гара в Казанлък била осветена точно преди век на 20 ноември 1921 година, на малката снимка са цар Борис III и тогавашният Старозагорски митрополит Павел, който е осветил придобивката

Заради пандемията юбилейната годишнина ще бъде отбелязана напролет

Лично цар Борис III е докарал влаковата композиция за откриването на новопостроената жп гара в Казанлък преди век, на 20 ноември 1921-а, разказва инж. Аделина Григорова, която е ръководител на комплекса и уточнява, че в няколкото вагона пътували и други високопоставени гости.

Молебен за откриването отслужил тогавашният Старозагорски митрополит Павел, като историята е документирала царя в снимка, на която той целува ръката му, а зад двамата се вижда и сградата на жп гарата.

Заради пандемичната обстановка юбилейната годишнина няма да бъде отбелязана по подобаващ начин, макар да имало идея за пресъздаването на някогашната обстановка. По думите на инж. Григорова това щяло да се случи догодина напролет, като е предвидено да дойде парен локомотив и да бъде пресъздадена ситуацията с пристигането на царя с царския влак. Покана предстояло да бъде изпратена на митрополит Киприан, за да отслужи молебен.

За празника напролет ще бъде направена и историческа изложба в чакалнята на гарата, където казанлъчани и гости на града ще могат да видят автентични кадри от откриването и историята на жп гарата. Изложбата се подготвя съвместно с директора на Исторически музей „Искра“ Методи Маринов и директора на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства Стефан Папукчиев, към тях ще се присъедини и старозагорският колекционер и дългогодишен жп служител Николай Гичев.

Христо ХРИСТОВ