Художниците на Тракийския университет „изрисуваха“ обучението си в центъра на Стара Загора

61

Шарени дрехи, усмихнати лица, артистично настроение и музика изпълниха най-новото арт пространство „Квадрат“ във вътрешния двор на сградата на Община Стара Загора. По нетрадиционен начин, чрез пърформанс, в който участваше и публиката, първокурсниците от новата специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ на Педагогическия факултет на ТрУ представиха своето обучение.

Всички имаха възможността да оставят своя пъстър отпечатък в експресивна композиция с цветни бои на бели платна и да сътворят заедно своята творческа емоция.

Колективното рисуване в центъра на града премина под звуците на студентския бенд „Макрофагос“, последвано от артистична презентация на второкурсниците на специално монтирана видео стена, където публиката стана свидетел на красивите произведения на изкуството с различните техники на „четката и перото“.

Студентите, обучаващи се в специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“, в лицето на първокурсничката Екатерина Михайлова, благодариха на доц. Ани Златева, че е създала това обучение за тях, защото Стара Загора и нейните художници имат нужда да се учат да творят.

Събитието, което събра изкуство, музика и култура, премина с подкрепата на Община Стара Загора и главния й архитект Виктория Грозева, а специалността бе запечатана в историята като артистичния блясък на Тракийския университет.

„Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ беше разкрита през учебната 2019/2020 година, чийто автор на учебния план бе доц. Ани Златева – скулптор и художник на международно ниво. Тя е един от творците, които извайват пясъчните скулптури на ежегодния фестивал „Пясъчните фигури“ в Бургас. Доц. Златева е и автор на специализирана литература, и не на последно място е педагог, който иска да предаде част от себе си на младото поколение.

Друг преподавател в специалността e гл. ас. д-р Катя Тинева-Гюрковска. Тя е изкуствовед, работи и в Градска художествена галерия – Стара Загора, а предходната й работа е била в Националната художествена галерия. Останалите творци в новата специалност на ТрУ са асистентите Петър Петров – преподавател и творец в областта на скулптурата и живописта, и Атанаска Янева – специалист в графичния дизайн, дългогодишен преподавател в специализирани паралелки и курсове.

За втора поредна година местата в специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ са запълнени изцяло, съобщиха от старозагорската Алма матер.

(СН)