Хлебопроизводители категорични: Цените през 2019-а ще скачат, но не драстично, заради конкуренцията

124

Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите очаква увеличение през идната година на цената на хляба и хлебните изделия. Това прогнозира за „Старозагорски новини“ председателят на организацията Марияна Кукушева. Тя обаче увери, че скокът няма да бъде драстичен, тъй като по думите й конкуренцията в сектора е изключително голяма и това по същество възпирало производителите от по-голямо увеличение на произведения от тях продукт.

Прогнозата на Кукушева идва броени дни, след като от браншовия съюз подадоха сигнал до Министерството на енергетиката за случващото се на свободния пазар на електроенергия. „На този етап нямаме отговор от страна на енергийното ведомство. Искам обаче да подчертая, че драстичният скок на цената на тока в началото на декември не доведе до спиране на нито едно предприятие от бранша. Освен това шоковото увеличение не бе отразено в крайния продукт, а разликата бе поета от хлебопроизводителите“, заяви Кукушева.

Тежка и изпълнена с много предизвикателства очакват да бъде предстоящата 2019 г. от бранша. Причините за това според хората, заети в бранша, са няколко. Стойността на основната суровината на хлебопроизводителите, пшеницата, се е покачила с 30%. Същевременно съхраняването на зърното е свързано с енергийни разходи, които също се калкулирали в уравнението, твърдят специалисти. „Цената на брашното също расте, а увеличение се забелязва и при водата. Тя е особено важна за хранително-вкусовата и преработвателната промишленост. Увеличение ще има през 2019 г. и по още едно перо, което обществеността игнорира. Става въпрос за данък отпадък и данък сгради“, посочи Марияна Кукушева. На фона на това обаче тя бе категорична, че политиката на увеличение на доходите трябва да продължи, за да могат специалистите в бранша да продължат да работят и да живеят в България.

Очакванията на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите за увеличение на цените се доказвали и от заложеното от правителство ниво на инфлацията за 2019 г. „Въпросът е доколко всеки бизнес оператор ще начисли увеличените си разходи върху продукта, който вади. Това е индивидуално решение. Искам да подчертая обаче, че доставната цена на хляба е 60% от продажната“, уточни Кукушева. Тя коментира и механизмите, по които държавата би могла да влияе на ръста в цените на хранителните продукти. По думите й това би било възможно и най-ефективно, ако се въведе диференцирана ДДС ставка, каквато обаче в Бюджет `2019 не е била заложена.

По повод вариращата цена на тока на свободния пазар Марияна Кукушева посочи, че подобни практики са нелоялни, вредни и не бива да бъдат допускани, тъй като водят след себе си декапитализиране на бизнеса, което е стъпка към неговото затваряне и изчезване. „Когато бизнесът работи, то той дава възможност за растеж на цялата държава, когато обаче страда, първите, които усещат това, са потребителите. Всичко това се отразява на БВП на страната, събираемостта на данъците и приходната част на бюджета“, обясни председателят на браншовия съюз на хлебарите. Марияна Кукушева призова държавата да изпълнява по-стриктно своите регулаторни функции, които на пазара на електроенергия се изпълняват от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В заключение Марияна Кукушева успокои, че хлебопроизводството в страната е обезпечено с достатъчно количество пшеница с добри хлебни показатели. Въпреки това, по думите й, 2018 г. не е била никак лека за производителите.

Живко ИВАНОВ