Хлебарки полазиха закуските в сладкарница „Турска баклава“ срещу Езиковата

149
Хлебарките по сладкишите и закуските

Старозагорска ДДД фирма обработила помещението 5 денонощия преди това

Снимки на хлебарки по закуски и сладкиши в сладкарница, чиито клиенти основно са учениците от Езиковата гимназия в Стара Загора, се появиха във Фейсбук. След учебните часове на 9 октомври ученикът от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Александър Стойчев видял плъзналите по закуските насекоми и ги заснел с телефона си. На снимките, качени в профила му, ясно се виждат хлебарки по баклавата, толумбичките и гевреците, оставени във витрините на вече затворилата сладкарница „Турска баклава“ на ул. „Цар Иван Шишман“ 85, в непосредствена близост до учебното заведение.

„Храната си беше оставена непокрита цяла вечер. Минимум 20 насекоми бяха налазили по витрините. Не знам от колко време се случва това, но не мисля, че е нормално тези хора да дават на стотици ученици на ден храна, лазена от хлебарки“, коментира Александър.

От сладкарница „Турска баклава“ коментираха за медията ни, че на 4 октомври т.г. оторизирана ДДД фирма е обработила помещението против насекоми профилактично: „От фирмата, която наехме, обясниха, че е нормално да излизат, след като са пръскали. И това е ефектът, че препаратът работи. Още веднъж ще пръскаме. И вече ще прибираме храните, няма да стоят тук през нощта. Това са мерките, които ще вземем“, уточниха от сладкарницата.

Протоколът за ДДД обработка е издаден от фирма „Ертен Агро“ ООД, с адрес: Стара Загора, ул. „Кольо Ганчев“ 65. В него пише, че е извършена дезинсекция и дезакаризация против хлебарки с препарат с търговско наименование „Гат Дапет“, чието активно вещество е делтаметрин, разтвор 0.05%. Прави впечатление, че в протокола е посочено време на въздействие на биоцида – 1 месец.

Стела АЛЕКСИЕВА