Хаос с пенсиите: Депутатите приеха добавките по 120 лв. на ДПС и по 100 лв. на ГЕРБ

309

Министърът на финансите Асен Василев: Народното събрание е напът да взриви бюджета

Сбъднаха се негативните прогнози на анализаторите за огромния политически риск да се прави бюджетна актуализация в предизборна обстановка. При липсата на ясно управляващо мнозинство пленарната зала на второ четене одобри изненадващо три частично несъвместими предложения за вдигане на пенсиите – на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“. Текстовете на ГЕРБ и ДПС нямат нищо общо с приетата философия на увеличението от бюджетната комисия в края на миналата седмица.

Мнозинството прие първо предложението на ДПС за 120 лв. месечна добавка към всички пенсии за октомври, ноември и декември 2021 г., за което са заложени допълнителни 200 млн. лв. След обявена от председателя Ива Митева почивка бе одобрено и предложението на ГЕРБ за 100 лв. добавка и увеличаване на разходите на НОИ с 245 млн. лв. Освен от двете партии текстовете бяха подкрепени и от депутати от БСП.

Заради хаоса партия „Има такъв народ“, по чието предложение бе свикано извънредно заседание на парламента, предложи прекратяване на заседанието, но идеята не бе приета. Малко по-късно, след бурни дебати, бе прието и трето предложение за вдигане на пенсиите – на „Има такъв народ“.

Предложенията на ДПС и ГЕРБ са коренно различни от консенсуса, постигнат при второто четене в бюджетна комисия, според който минималната пенсия се увеличава от 300 лв. на 370 лв., а коефициентът за стаж се вдига на 1.35%, с което останалите пенсии се повишават с 12.5% от 1 октомври. Въвежда се и социална добавка „бедност“, чрез която след 1 януари 2022 г. хората с пенсия под линията на бедността от 413 лв. ще могат да кандидатстват за доплащане на разликата между 413 лв. и размера на тяхната пенсия.

„Ако Народното събрание си измисли приходи, които не съществуват и тръгне да ги раздава, това е равносилно на взривяване на бюджета“, заяви служебният министър на финансите Асен Василев. Той опонира на Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че постъпленията от ДДС и социални осигуровки ще бъдат преизпълнени в достатъчна степен, за да се осигури финансирането на добавките. В същото време те са временна мярка и не пречат на бъдещо редовно управление да определи своята визия за реформата на пенсионната система, добави Цонев.

Министър Василев отговори, че допълнителните приходи, които се очаква да бъдат събрани, се определят от НАП, на което Цонев контрира: „Експертите ще се произнесат, а не културистите“, визирайки назначения от Василев шеф на НАП Румен Спецов.

На коментарите, че партиите на статуквото действат заедно, Йордан Цонев обяви иронично, че това е вярно.

„Като не можете вие да направите нещо, ще го направим ние. Това не ви ли е ясно? Като не можахте два поредни парламента да излъчите правителство, като се бихте в гърдите, че сте партии на протеста, на промяната и на това-онова, и ще закарате българския народ за трети път на избори, ами да – ще се сгодим партиите на статуквото. Точно така ще направим“, каза Цонев.

По време на изказването на представителя на ДПС депутатите от парламентарната група на „Има такъв народ“ скандираха: „Сгодихте се“.

Източник: mediapool