Халил Летифов: Политическата немощ на правителството усилва ефекта на кризите

342
Халил Летифов

С поведението, което имат, управляващите вървят към предсрочни избори, отбеляза депутатът от ДПС

„Политическата немощ на правителството усилва ефекта от кризите, които ни заобикалят. С политиката и поведението, което имат, управляващите вървят към предсрочни избори“. Това заяви за „Старозагорски новини“ народният представител от ДПС Халил Летифов. Той упрекна партиите от управляващата четворна коалиция, че по никакъв начин не спазват заявката си за открито и прозрачно управление, визирайки заседанията на коалиционните съвети, след които обаче ПП, БСП, ИТН и ДБ не дават информация пред медиите. „Не знаем за какво заседават, какво обсъждат, за какво са словесните схватки помежду им, въпреки солидните обещания за напълно различен подход. Разминаванията между четирите партии е очевидно“, посочи Летифов.

Според старозагорския депутат ДПС е готово за нови избори и припомни тезата, че партията му се готви за всеки следващ вот от предишния. Той разкритикува действията на правителството в сферата на енергетиката и по-специално с газа. Народният представител изрази недоумение, защото и към този момент нито един представител на управляващите не е дал ясна информация за търговията с количества „синьо гориво“ на ниска цена от хранилището в Чирен. Той обърна внимание и на факта, че в средата на годината България все още няма оперативни програми, по които бизнесът, общините и обикновените хора да работят. Според Летифов ситуацията в транспортния сектор и протестите на превозвачите са следствие от грешния подход на управляващите към бранша, който съставлява 1/5 от БВП на България. „Неразбираемо е защо Народното събрание трябваше да вземе решение за изплащането на средствата към сектора, след като това е в компетенцията на изпълнителната власт“, отбеляза депутатът от ДПС. Халил Летифов, който бе председател на Комисията по транспорт в 44-ото Народно събрание, коментира, че двете искания на превозвачите, свързани с цената на горивата и тол системата, са реално изпълними, но при задълбочен диалог между двете страни. „Не може такъв отрасъл да бъде неглижиран. Това обаче не е неочаквано за нас, защото ние знаем, че политикът Кирил Петков бе заченат в грях с нарушаването на Конституцията“, припомни Летифов.

От ДПС не споделят тезата на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото четирите политически сили в управлението трябва да бъдат оставени да се провалят нацяло, за да се срине максимално общественото доверие в тях. „Неуспехите на управлението са за сметка на хората, институциите и бизнеса. Да чакаме дълго, за да се провалят, би означавало обикновените граждани да платят цялата цена“, категоричен бе Летифов.

Живко ИВАНОВ