Халил Летифов: В новия бюджет отново липсват реформи, ДПС няма да го подкрепи

129

Във вторник парламентът предстои да заседава извънредно.

Халил Летифов

Това се случва за втори път в последния месец и отново причината е обсъждането в пленарна зала на бюджетите на НЗОК и ДОО. Второто четене на двете точки е част от законовата процедура по приемане на Бюджет 2020 г. на Република България. „Въпреки увеличената рамка в основния финансов документ за следващата година в него липсват реформи. Затова ние от Движението за права и свободи няма да го подкрепим“, категоричен бе в коментар по темата пред „Старозагорски новини“ народният представител Халил Летифов.

Депутатът посочи, че на своеобразния парламентарен маратон от заседания народните избраници трябва да разгледат редица поправки и предложения, които бяха внесени между четенията на бюджетите на Здравната каса и общественото осигуряване.

По традиция БСП внесоха алтернативен бюджет и за пореден път предложиха прогресивно подоходно облагане. И този път се очаква предложението на социалистите да не бъде прието, тъй като управляващите на няколко пъти вече обявиха, че това не влиза в плановете им. Финансовата рамка за догодина е изчислена при ръст на икономиката от 3.3 на сто. За първи път от 11 години насам бюджетът ще бъде балансиран, ако депутатите одобрят предложения от правителството вариант.

По отношение на заплатите в него е предвидено 10% увеличение на заплащането, както и ръст на пенсиите.

Обсъждането на бюджета ще се случи на фона на рокада в Министерски съвет. Както вече стана ясно социалният министър Бисер Петков бе освободен, а постът му ще бъде зает от неговия заместник Деница Сачева. „Нека бъде ясно, че липсата на реформи доведоха до освобождаването на министър Петков. Продължаващите големи харчове и тяхната неефективност костваха поста му“, заяви по темата Халил Летифов. Той предупреди управляващите, че картината в социалната сфера е едно към едно със случващото се в полето на здравеопазването у нас. Старозагорският депутат изрази притеснение, че 500-те милиона повече за здраве няма да имат никакъв реален благотворен ефект върху качеството на услугата в системата. „Имаме още повече средства за тази система, но не смятам, че това ще има особен ефект за българските граждани. Показателно за това е недоволството на лекарите. Крайно време да бъдат направени реформи, защото в противен случай ще виждаме постоянно нарастващи разходи, които няма да водят до нищо след себе си“, допълни народният представител от ДПС.

Халил Летифов прогнозира също, че и други министри, подобно на случая с Бисер Петков, ще продължат да плащат цената на нереформираните сектори, които ръководят.

Живко ИВАНОВ