Футболист и собственик на аптека са задържани за търговия с оръжие

561
Красимир Тонев и Ерол Алендаров

Бивш футболист от старозагорския ФК „Локомотив“ е сред на задържаните в хода на специализирана акция, осъществена от ГД БОП под надзора на Специализираната прокуратура за държане и търговия с оръжие и боеприпаси късно вечерта в неделя. Това е 38-годишният Красимир Тонев-Джуджето, който понастоящем работи в Завод 5 на оръжейницата „Арсенал“ – Казанлък, и продължава футболните си изяви като играч в заводския тим.

От ОД на МВР – Стара Загора, потвърдиха, че на територията на Казанлък, Крън и Енина е имало акция, но те само осигурявали логистика на служителите на ГД БОП.

Късно следобед днес стана ясно, че задържаните са шестима, при обиските са били намерени и иззети 7 автомати „Калашников“; 1 пистолет „Макаров“; 1 картечен пистолет; 5 карабини, множество боеприпаси и множество части за автомати.

Данните лаконично съобщи изпълняващият длъжността ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Красимир Тонев-Джуджето е бил закопчан късно вечерта в неделя, компания му прави криминално проявеният и добре познат на местните криминалисти жител на близкия град Крън Ерол Алендаров, който притежава имот в село Енина с аптека, ръководена от съпругата му.

Домът на Ерол в Казанлък остана заключен в понеделник

Самият Ерол е сред дългогодишните членове на дружеството за отглеждане на пощенски гълъби и дори е участвал в множество международни състезания. От известно време мъжът работел в частна фирма в Крън.

Според зам.-директора на ГД БОП, старши комисар Стоян Темелакиев, Джуджето е направил опити да вербува и други арсеналци за незаконната си дейност. Няма данни обаче той да е успял в това си начинание.

От Крън е още арестуваният Горо Чаушев, който до скоро се занимавал с отглеждане на щрауси, а напоследък имал овощна градина, дадоха да се разбере запознати с хода на продължаващата и в понеделник акция. Заедно с него с белезници е бил отведен Назъм Неби, който се грижел за баща си – инвалид. Сред задържаните има и криминално проявен жител на село Енина.

Назъм Неби

Жителите на Крън бяха изненадани от задържането на Назъм, който по думите им никога не се бил занимавал с нещо незаконно. За Ерол те споделят, че е сред традиционните заподозрени в акциите за незаконно притежаване на оръжие и търговия с него.

Организираната престъпна група се е занимавала и с бракониерство, допълни Димитър Петров и уточни, че автоматите са продавани на клиенти със заглушители.

„Нуждата и търсенето на такива автомати е най-вече от хора, които са занимават с бракониерство. Съответно разбирате, заглушаването на изстрела е част от незаконния лов. Оръжията са разпространявани на територията на общината. Няма данни за разпространение извън страната“, подчерта той.

Сходна мащабна акция на ГД БОП бе реализирана в началото на февруари м.г. на територията на Казанлък и околните села, тогава бяха задържани седем души, които бяха обвинени първоначално, че са изнасяли марихуана в големи количества за Австрия. Седмица по-късно, на 18 февруари Специализираният съд пусна срещу парични гаранции от по 3 до 7 000 лв. всички арестувани.

Христо ХРИСТОВ