Французин ще покори старозагорските меломани навръх Деня на влюбените

86
Участниците в брифинга (отляво надясно) Цветелина Василева (принцеса Турандот), Амади Лага (принц Калаф), Нарчиза Брумър (Лиу) и режисьорът Огнян Драганов

Топ тенорът Амади Лага ще бъде принц Калаф в приказната „Турандот“ на 14 февруари

Държавна опера – Стара Загора, за пореден път ще предложи на своите почитатели среща със звезди от световния оперен афиш. Настоящата голяма изненада e за Деня на влюбените 14 февруари.

„В последните години не изневеряваме на своя стил и веднъж месечно създаваме спектакли с големи певци. Така на 14 февруари зрителите ще имат удоволствието да видят изключителен солистичен състав в „Турандот“ – Амади Лага, Цветелина Василева, Нарчиза Брумър, Юлиан Константинов“ – съобщи на пресконференция директорът на Държавна опера – Стара Загора, Огнян Драганов, който е част от режисьорския тандем на спектакъла.

Френско-тунизийският тенор, за когото критикът Никола Лиски казва: „Амади Лага притежава красив тембър, изпълнен с лиричност, кристална чистота, страст, типично средиземноморски, грациозно изливащ се, раздаващ се…“, ще блесне в ролята на принц Калаф в уникалната продукция на Старозагорската опера и Държавен куклен театър – Стара Загора – спектакъла „Турандот“. Той пристига за първи път в България по покана на Старозагорската опера. Топ тенорът, който в момента прави стремителна международна кариера, е предпочитан в ролята на Калаф на редица световни оперни сцени в последните сезони. Той ще си партнира с оперната дива Цветелина Василева – тя в ролята на Турандот.

По време на срещата с медиите Василева сподели, че е доближила до своя глас и темперамент ролята си на принцеса Турандот. Двамата с Амади Лага вече са се срещали на сцената по повод 20-годишнината на Шанхайската опера през януари миналата година, а през август пеят отново заедно като Турандот и Калаф, но във Финландия, където са щедро аплодирани по време на Пучиниевия фестивал.

В оперно-кукления спектакъл на „Турандот“ от Пучини в Стара Загора на 14 февруари заедно с тях ще се изявят румънското сопрано Нарчиза Брумър в ролята Лиу. „Пучини е мой любимец, той е композитор, много близък до моята душа, до моя глас, до моите чувства“, коментира очарователната румънка, която от 14 години е солист на Операта в Тимишоара, пяла е и на много световни сцени. В ролята на Тимур зрителите ще видят своя любимец Юлиан Константинов.

В този състав приказната „Турандот“ на Държавна опера – Стара Загора, ще бъде представена на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ – София, на 30 май т.г.

Спектакълът ще дирижира главният диригент Ивайло Кринчев. Участват солисти, оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора, артисти от Държавен куклен театър – Стара Загора, вокална студия „Маргаритки“, Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Режисьори на постановката са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценографията и костюмите са на румънския художник Каталин Йонеску-Арборе.

Спектакълът започва в 19 часа. Час преди това във фоайето на Старозагорската опера гостите ще могат да се насладят на най-новата инициатива на Държавна опера – Стара Загора – „Спектакъл преди спектакъла“, с камерен концерт на солиста на Операта Едуин Кей, на рояла ще му акомпанира Деница Петрова.

Една незабравима празнична вечер очаква всички зрители на „Турандот“ на 14 февруари, категорични са от Държавна опера – Стара Загора!

Алекс СТОЕВА