Фракциите в БСП чакат с нетърпение оттеглянето на Нинова

214
Корнелия Нинова държа едва едноминутно слово пред Барелефа на учредителите

Малко над 150 социалисти, комунисти и леви земеделци развяха знамена на Историческата поляна

Фракциите на БСП с нетърпения датата за свикване на Национален съвет, на който сегашният председател Корнелия Нинова ще трябва да посочи кой ще я замества за времето до 12 септември, когато трябва да се проведе общопартийният избор на нов лидер.Според одобрените правила именно Националният съвет ще трябва да каже кой ще прави избора, то трябва да бъде посочен от сегашния председател, но избирането му ще стане с тайно гласуване. Крайният срок за свикването е 8 или 10 август, уточни един от опонентите на Нинова Красимир Янков, който изчака лидерката да поднесе цветята си пред Барелефа на основателите , за да остави и той своя букет.

С Нинова пред Барелефа застанаха Кристиан Вигенин , Асен Гагаузов и екскметът на Сливен о.з. генерал Кольо Милев, в съседство беше доскорошната й  „дясна ръка“ и сега опонент Кирил  Добрев, някъде встрани се подреди заместникът й Драгомир Стойнев, който пристигна малко по-късно с част от актива на старозагорските социалисти.

С група привърженици дойде Красимир Янков, заедно с него бе проф. Захари Захариев

Красимир Янков, Георги Пирински и Валери Жаблянов останаха със своите групи на около стотина метра, което даде повод на симпатизанти да се питат наистина ли толкова голямо разделението в лявата формация, че и на мястото където е бил учредителният конгрес преди 129 години ръководителите й не могат да се „дишат“.

В краткото си слово през Барелефа на Димитър Благоев и учредителите  Корнелия Нинова заяви: „Бузлуджа е нашата клетва. Клетва за почтеност и честност към българския народ.Клетва за вярност на каузата , на героите на България и на нашите първооснователи, чиято кауза ще продължим.Но е и клетва за бъдещето. Пред българския народ, че можем да му покажем път, че можем да водим по този път. Че подаваме ръка днес от тук на всеки почтен, честен и истински българин-родолюбец, който милее за отечеството.Нека си тръгне от тук с тази клетва. Почтено към хората, вярност на каузата, смелост за бъдещето. И единение за България.“

Сам пристигна на Историческата поляна основният й опонент Кирил Добрев

В отговор на журналистически въпроси свързани с актуалната политическа обстановка Нинова коментира, че очаква апогеят на протестите да бъде достигнат през септември-октомври. По думите й напускането на парламентарната група от народното събрание е невъзможно поради лятната ваканция. Тя припомни, че това вече е било правено. Корнелия Нинова е категорична, че в България е невъзможна широка управленска коалиция от немски тип, където леви и десни обединиха усилията си за да работят заедно в условия на криза.

Половин дузина леви земеделци развяха оранжеви знамена, но сред тях липсваше водачът й Спас Панчев, който напусна преди време парламентарната група на БСП и остана независим депутат

“Това е начин и лявото и дясното да се обезличат и да се роди нещо, което може да бъде опасно за държавата!“, настоя тя и отчете многообразието на протестиращите, които били обединени от идеята, че настоящият модел на управление е изчерпан и трябва да се отива към предсрочни избори.

„Ще изпълня записаното в правилата за прекия избор и от 12 август ще отстъпя мястото на председател, все още има време за това, не ме карайте в аванс да казвам кого ще предложа за свой заместник на Националния съвет!“, заяви още от Историческата поляна на Бузлуджа в събота Корнелия Нинова.

По традиция на финала участниците изпяха песента „Моя страна, моя България…“

Социалистите поднесоха цветя пред паметника на Хаджи Димитър и на загиналите партизани от Габровско – севлиевския отряд на старопланинския връх, след което Нинова и част от левите активисти заминаха за Шипка, за да поставят венци и пред Паметника на Свободата.

Никой от дошлите за рехавия събор не прояви интерес към някогашния рушащ се дома паметник на БКП на върха, където само след няколко дни ще се  съберат  реставратори от пет страни, за да реализират част от проекта за саниране на оцелелите мозайки във вътрешността.Средствата са осигурени от фондацията на милиардера Жан Пол Гетти.

Христо Христов