Фотограф засне 90 000 кадъра с 20 красавици

48
Радослав Първанов и народната певица от Стара Загора Цветана Христова при старта на проекта през март 2018 година

Сред харесаните от обектива на Радослав Първанов е и народна певица от Стара Загора

30 постера с участието на 20 момичета във фолклорни носии, заснети на 30 знакови за България места през 2018 година, ще покаже на 19 март, в навечерието на Благовещение, във фоайето на Народната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ младият габровски фотограф Радослав Първанов в изложба под надслов „Аз съм Българка“ – втора част.

Кадрите са подбрани измежду 90 000 снимки, които Радо е направил с хубавиците за по-малко от 12 месеца, през които е успял да измине с екипа си 8 116 км по пътищата на родината. Моделите му са подбрани в рамките на първия у нас кастинг за българско момиче в национална носия, в който участваха през пролетта на м.г. близо 100 девойки.

Сред харесаните от обектива на младия инженер от Града на Рачо Ковача има служителка в пожарната в Севлиево; народна певица от Стара Загора; две сестри от град Бяла, които иначе носят сестрински касинки на работното си място; учителка от Плевен и собственичка на конна база, от чиито услуги при снимки в България се ползва кинолегендата Силвестър Сталоун.

Плакатът за изложбата в Народната библиотека

Повечето от моделките са заснети с оригинални, на по век и половина носии от различните региони. За по-малко от 12 месеца Първанов е успял да заснеме 27 сюжета в 65 исторически и природни забележителности.

Сред подбраните за фотосесиите места са Боженци, Ловеч, Плевен, Батак, Стара Загора, Дяволският мост и Картал кая в Родопите, домът на Яворов в Чирпан, Плиска и Мадарският конник.

Изложбата от първия етап на проекта на Радослав Първанов „Аз съм Българка“ бе представена миналото лято в рамките на Седмицата на фотографията в Милано.

Христо ХРИСТОВ