Фондация „Пламък“ събра 92 творби на млади художници

197
Лауреатката на първата награда Свилена Тенева не успя да пристигне в Стара Загора, за да получи дипломата си и се наложи да я вземе баща й, художникът Слави Тенев, който също преди години е участвал в тази младежка надпревара

За 23-та година, по инициатива на фондация „Пламък“, в старозагорската галерия „Байер“ бяха подредени работи на млади художници, като заради усложнената от коронавирусната пандемия обстановка откриването бе отложено с повече от месец.

За разлика от предходни години, когато регламентът допускаше участници на възраст от 15 до 35 години, тоя път възрастовата летва бе ограничена между 18 и 35, което осезаемо намали броя на художниците (31 при 64 през миналата 2020-а). Това обаче не попречи пространството да се окаже тясно за допуснатите от журито до финала 92 работи – графики, живопис, пастели и икони.

Пак за пръв път бе разширен и ареалът на участващите: представени са платна и рисунки на живеещи не само на територията на Старозагорска област, но и от София, Хасково и Велико Търново, коментира председателят на групата на СБХ в Града на липите Милен Алагенски.

Първото място и съответният диплом отиде при родената в Стара Загора Свилена Тенева, която след завършването на НХА се установила за постоянно в столицата.

Третата награда грабна студентката от Педагогическия факултет при Тракийския университет Миглена Колева

Втори остана Георги Маринов от София, а трета е студентката от Педагогическия факултет при Тракийския университет Миглена Колева.

Журито присъди и три номинации за Тома Томов, Владимир Колев (възпитаници на казанлъшката гимназия „Академик Дечко Узунов“) и Паулина Димова. Експозицията на младежката изложба ще бъде представена през март и в салоните на художествената галерия в Раднево, коментира председателят на фондация „Пламък“ Трифон Митев.

Желаещите да се насладят на изложбата могат да направят това до 28 февруари.

Христо ДИМИТРОВ