Фондация на милиардера Гети финансира Чинията на Бузлуджа

384
Построеният през далечната вече 1981 година монумент е изоставен на произвола на съдбата веднага след промените у нас през 1989 г.

Със 185 000 долара, предоставени от фондация, основана от американския милиардер Жан Пол Гети (1892-1976), ще бъдат извършени предпроектни проучвания, технически обследвания и лабораторни анализи за състоянието на рушащия се от 2 десетилетия монумент на връх Бузлуджа.

Средствата са част от сумата, която от Getty са планирали за реализацията на програмата си Keeping it modern (Запазване на съвременността) през тази година, по която ще бъдат изготвени плановете за консервацията и бъдещото използване на общо десет знакови архитектурни обекта на територията на България, Аржентина, Литва, Мозамбик, Испания и Уганда.

Наскоро неизвестен майстор на спрея изрисува отново лика на Тодор Живков, който е бил изчегъртан по решение на самите социалисти след промените

Всички те са създадени през миналия ХХ век, сред тях освен футуристичния старопланински монумент на арх. Георги Стоилов има църква, жп гара, изложбена зала, конгресен център, химическа лаборатория и др. От 2014 година, когато е стартирала програмата, фондацията е подкрепила общо 64 проекта, за пръв път се финансира предложение на българи в лицето на фондация „Бузлуджа“, основана от младия архитект Дора Иванова, която е кандидатствала в началото на тази пролет.

Запознати с проекта коментират, че през следващата седмица екип от специалисти на фондацията ще бъдат допуснати във вътрешността на строго охранявания от МВР обект, за да огледат обстановката и да набележат най-неотложните дейности по обезопасяването на маршрутите.

Същинската работа ще започне през септември, специалистите ще използват и събраните до момента данни от обследванията, извършени безплатно от студенти в УАСГ, уточни областният управител на Стара Загора Гергана Микова, която като представител на държавата стопанисва обекта.

Финансирането от фондация Getty за Бузлуджа ще се използва за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще се създаде дигитална база данни, включително актуални чертежи. Състоянието на носещата конструкция ще бъде обследвано и ще се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. Въз основа на тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация. В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември 2020 г. с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн, уточняват от фондацията. Част от средствата ще бъдат използвани за създаване на онлайн платформа, в която ще бъдат качени лазерни сканирания на монумента и архивни материали. Заложено е още провеждането на информационна кампания, която да покаже, че паметникът на Бузлуджа е част от националното наследство и шедьовър на архитектурното инженерство, неразделна част от българската история.

През 2018 г. паметникът бе признат от европейската организация „Европа Ностра“ за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа. Десетки хиляди посетители пътуват до паметника всяка година, а ново проучване показва, че 94% от чуждите посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.

Петър ХРИСТОВ