ФОБИ тръгна с изложба за Владигеров и Райнхард

116
Директорът на музея "Панчо Владигеров" Надя Сотирова откри изложбата, посветена на връзката между българския композитор и немския режисьор Макс Райнхард пред първата постановка "Африканката" от програмата на ФОБИ `2019 в Стара Загора

С концептуална изложба под надслов „Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции“ стартира петдесетото юбилейно издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ) в Стара Загора, тя бе представена от директора на музея „Панчо Владигеров“ Надя Сотирова. Двадесетте пана, подредени във фоайето на Оперния театър, разкриват в детайли един сравнително малко познат период от творческата биография на композитора, когато той живее и работи в Германия. В нея са събрани материали, които припомнят за достойното присъствие на българския класик в кръга на европейския интелектуален елит на XX в.

Надя Сотирова припомни, че Панчо Владигеров постъпва в Берлинското държавно висше училище през 1914 г., след което продължава обучението си в тамошната Академия по изкуствата, а впоследствие (през периода 1920-1930 г.) работи в театрите на забележителния немски режисьор Макс Райнхард в Берлин и Виена. По музика на Владигеров в Дойчес театер в Берлин са поставени спектаклите „Цезар и Клеопатра“, „Сънна игра“, „Юдит“, „Тебеширеният кръг“, „Много шум за нищо“ и др., а във виенския „Театер ин дер Йозефщад“ се играят „Венецианският търговец“ и „Хуарес и Максимилиан“, също по музика на българския творец. От този период в немските и австрийските архиви са запазени оскъдни данни, а настъплението на фашизма и войната заличават много от документите. Нотните ръкописи, събирани и грижливо пазени в архива на композитора, са свидетелствата на това време и неговите проекции в музикалното и театралното изкуство в България. Концепцията на изложбата е осъществена от творческия екип Надя Сотирова и Светлана Авдала, а художественото оформление е дело на Ивелина Велинова и Стоян Бунджулов.

Включването й в програмата на юбилейния ФОБИ `2019 кореспондира с балканската премиера на операта „Африканката“, написана от немския композитор Джакомо Майербер и поставена за пръв път в Берлин през далечната 1863 година.

Беса Лугичи в първа сцена на „Африканката“

В Стара Загора тя е поставена от Вера Немирова като са използвани декорите и част от костюмите, подарък от Дойче опера след последния спектакъл там през 2015 година. В премиерното представление пяха косоварката Беса Лугичи (Инес) и румънският тенор Даниел Магдал (Васко да Гама). Поздравителен адрес до Старозагорската опера и меломаните от Града на липите за ФОБИ изпрати министърът на културата Боил Банов. Следващият спектакъл в програмата на феста е на 27 ноември, когато на сцената ще бъде Опера Балтик от Гданск с „Таис“ на Жул Масне.

Христо ХРИСТОВ