Фирмите от ВПК искат спешна среща с министри

118
Участници в срещата

Спешна среща с министрите на отбраната и икономиката Красимир Каракачанов и Емил Николов поискаха от Сдружението на българската отбранителна индустрия и синдикатите в оръжейните заводи след първо по рода си общо заседание, състояло се в Казанлък на 4 февруари.

В разпространено до медиите съобщение се казва:

„В хода на заседанието беше изразена тревога от отношението на държавата към българския ВПК и неговото привличане в реализацията на проектите, свързани с модернизацията на българската армия“.

На практика от години българският ВПК не е получил нито една поръчка, свързана с модернизацията на родната армия, а се въртят едни милиардни програми в тази посока, коментира Николай Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал“ АД – Казанлък, и съпредседател на сдружението, в което членуват на практика всички дружества в тази област без ВМЗ – Сопот, „Кинтекс“ и „Авионамс“.

Към момента в 15-те фирми пряко или косвено са заети над 20 000 души, а със семействата им това са 70 000 души. По данни от 2017 година отрасълът произвежда продукция на стойност над 1.5 млрд. евро или близо 3 на сто от БВП на страната. На форума в Казанлък e била изразена тревогата на синдикалните организации в „Дунарит“ АД – Русе, във връзка с натиска на държавата спрямо предприятието и намалените поръчки за него.

Христо ХРИСТОВ