Финансовата децентрализация на селата е възможна

56
Министър Кирил Ананиев

Това е станало ясно днес на среща с финансовия министър Ананиев

На среща с представители на Сдружението на кметовете на кметства в страната министърът на финансите Кирил Ананиев е поел ангажимент да обсъди с председателите на пapлaмeнтapнитe кoмиcии пo бюджeт и финaнcи и пo peгиoнaлнa пoлитикa cъздaвaнeтo нa paбoтнa гpyпa. Тя трябва дa нaпpaви пpeдлoжeния зa пpoмeни в Зaкoнa зa мecтнoтo caмoyпpaвлeниe, кoитo дa гapaнтиpaт, чe гoлeмитe oбщини щe пpeвeждaт дължимитe бюджeтни cpeдcтвa пo cмeткитe нa мaлкитe нaceлeни мecтa. Близо два часа е продължила срещата във финансовото министерство между Ананиев и кметовете, които в понеделник организираха мълчалив протест с конкретни искания. В рамките на дискусията е било договорено до 29 септември от Сдружението да изпратят оформените си искания, по които предстои да се дебатира. „В рамките на работната група ще бъде уточнен юридическият аспект на всички промени, които предстои да бъдат направени в ЗМСМА. Тези стъпки са оптимистични. Оценката на колегите, които присъстваха на срещата с Кирил Ананиев, е, че дискусията е била ползотворна.“ Това заяви за медията ни зам.-председателят на Сдружението на кметовете на малки населени места Стоян Трифонов, който е и кмет на старозагорското село Змейово.

Трифонов изрази надежда, че много скоро исканията ще бъдат оформени в работната група като конкретни законодателни инициативи, които ще влязат в дневния ред на Народното събрание. „Селата в България могат да посрещнат 2021 г. със собствени бюджети. Нашето виждане е, че трябва да бъдем второстепенни разпоредители. Също така трябва да участваме в обсъждането на обществените поръчки, които касаят дейности по селата“, подчерта Стоян Трифонов. Кметовете на кметства искат още селата с над 100 жители да избират свои управници. За последното лично министър-председателят се ангажирал да бъде изпълнено, макар че само преди седмица мнозинството в парламента отхвърли подобна промяна в Изборния кодекс и запази прага от 350 жители.

„Искрено вярваме, че исканията ни ще бъдат чути. Те са напълно справедливи. Надявам се, че управляващите ще ни разберат“, подчерта Стоян Трифонов.

Живко ИВАНОВ