Фестивал на виното и културното наследство „Августиада“ ще се проведе отново в Стара Загора

62

Традиционният за Стара Загора Фестивал на виното и културното наследство „Августиада“ ще се проведе за 9-и път през тази година от 25 до 27 септември, съобщиха организаторите. Заради пандемията от COVID-19 изложението ще бъде организирано не в Регионалния исторически музей, а на открито – на Античната улица в центъра на града, а програмата на фестивала включва събития и на други места в града. Припомняме, че миналата година фестът се проведе в Етнографския музей на открито „Етър“, но тази година той отново се завръща в родна Стара Загора, а поредното му издание пак ще бъде съпроводено с разнообразна културна програма с участието на Държавна опера – Стара Загора, и други музикални състави.

Фестивалът е форма да се стимулира туризмът и да се популяризира винената и кулинарната култура.

Сред участниците и гостите ще бъдат представители на винопроизводството от страната и Балканите, хранителния бранш с акцент върху гурме сектора, хотелиерския и ресторантьорски бизнес, индустриалния сектор, държавни институции и много други гости и ценители на виното и добрата храна. Посетителите на изложението могат да дегустират вината на изложителите и да гласуват за тях според своите предпочитания. Вината, получили най-много гласове, се отличават със Знака на Августиада – образ на монета от римско време с изображение на император Каракала.

Традиционно в рамките на фестивала ще се проведат и няколко уникални майсторски класове.

Сред атракциите е и изборът на Царица на Августиада, чиято роля е да бъде посланик на фестивала.

Организатори на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“ са Търговско-промишлена палата – Стара Загора, и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора и с помощта, и съпричастието на още десетки фирми и организации.

(СН)