Фестивалът на виното „Августиада“ ще бъде част от Международния панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“

77

Най-дългата улица с вино и подходящи за тази напитка храни, която някога хората в региона на Централна Стара планина са виждали, може да бъде посетена по време на ХVII Международен панаир на традиционните занаяти от 6 до 8 септември в музей „Етър“.

Над 20 изби – български и чуждестранни, ще представят продукцията си на старозагорския Фестивал на виното „Августиада“, който тази година ще се проведе в музея на открито край Габрово.

Производството на вино е древен занаят, със свое значение в съвременната човешка цивилизация, разпространен по българските земи от векове.

По време на панаира на занаятите в музей „Етър“ посетителите ще имат възможността да дегустират напитки и да посочат коя изба, според техния вкус, е произвела най-висококачествено питие. Разбира се, всеки може да си закупи различни вина – за подарък или за лична консумация.

Към Фестивала на виното „Августиада“ се присъединяват както малки семейни изби, така и големи производители. Някои от тях имат присъствие на пазари, където виното е не просто напитка, а част от културата на населението – както е в Италия, например.

За „Августиада“ е отделено цялото пространство по течението на река Сивек – точно срещу Занаятчийската чаршия.

Специална покана организаторите отправят към старозагорци, чиято патентована марка е Фестивалът на виното „Августиада“.

(СН)