Фенове на ансамбъл-юбиляр препълниха Античния форум

35
Момент от юбилейния концерт на ОФА "Загоре" в Стара Загора

Близо 400 фена на старозагорския Общински фолклорен ансамбъл (ОФА) „Загоре“ буквално препълниха Античния форум в археологическия резерват „Верея – Августа Траяна“, за да се насладят на песните и танците, включени в програмата на юбилейния концерт, посветен на 65-годишнината от създаването на професионалната формация.

Въпреки жегата (към началния час температурата все още беше близо 30 градуса) хората бях с маски и задължително ползваха дезинфектанти, а изпълнителите пристигаха на малки групи и при спазване на дистанция помежду си.

Първата проява на „Загоре“ е била през пролетта на далечната 1955 г., още тогава репертоарът им включвал автентични образци и съвременна интерпретация на музика, песни и танци от всички краища на България. През 1973 г. формацията получава професионален статут, а летописът показва, че досега са изнесени над 5 500 концерта у нас и чужбина.

Главен художествен ръководител на състава е Христо Иванов, диригент на оркестъра е Ангел Чакъров, а на хоровия състав – Йорданка Вълчанова. За подготовката на танцьорите се грижи балетмайсторът Мартин Петков.

Участниците в програмата си пожелаха по-късно наесен да изнесат още един концерт, в който да включат и най-новите си танци и песни като изразиха надежда, че тогава пандемията ще е отминала, за да дойдат всички почитатели на фолклорната магия.

Христо ХРИСТОВ