Фармацевти поискаха защитени аптеки преди празника си

119
Председателят на УС на БФС проф. Илко Гетов поиска да бъде съставена най-после Националната аптечна карта и да бъдат посочени на нея кои аптеки ще имат статут на защитени

Държавата да направи необходимото и да определи известен брой „защитени“ аптеки по подобие на защитените професии, училища и др., настоя в навечерието на професионалния празник на фармацевтите (10 февруари) председателят на БФС проф. Илко Гетов.

Той напомни, че още през 2016 година е трябвало да бъде разработена и приета Национална аптечна карта, но и до момента това не се е случило.

6 504 са магистър-фармацевтите в България, 80 на сто са жени, като средната възраст е в рамките на 49 – 55 години. Реално в страната работят 3 600 аптеки, от които по договор с НЗОК са 2 200, а в 11 от общините населението е принудено да пътува до съседни региони, за да се снабди с необходимите му лекарствени продукти.

Липсва регистър на денонощните аптеки, според статистиката преди три години те са били 33, но в момента най-вероятно броят им е доста по-малък, коментира главният секретар на съсловната организация магистър-фармацевт Светослав Крумов.

Той припомни, че през тази и следващата година аптеките са изправени пред няколко сериозни предизвикателства, изискващи немалък финансов ресурс за покупка на компютри, четци и софтуер във връзка с изискванията на европейското законодателство. Успокоителното е, че тези разходи (между 1 500 и 800 лв. за едно гише в зависимост от подготвеността им) няма да се отразят върху цените на медикаментите, смята проф. Гетов.

Българският фармацевтичен съюз проведе разширено заседание на Управителния си съвет в Стара Загора, чиято регионална колегия е сред най-големите с 224-те магистри и 142 аптеки.

Председателят й Ростислав Курдов стана носител на наградата за дигитална аптека, връчвана от партньорската организация „Кредо Уеб“.

Христо ХРИСТОВ