Фабрика „България“ в Казанлък e била създадена от британец

146
Фабрика "България" - архивна снимка

Индустриалецът Елия Уотсън посредничил и за подписването на примирие между Царство България и съюзниците през Втората световна война

Навършват се 125 години от рождението на един чужденец, свързал тясно живота и съдбата си с град Казанлък. Това е поданикът на Великобритания Елия Сиди Уотсън, който през 1932 година създава в Града на розите своята фабрика за конци „България“, станала известна като Макаряната фабрика. Това предприятие съществува и днес и през годините е давало препитание на хиляди казанлъшки жени и мъже. По време на своя престой в Казанлък мистър Уотсън оставя добри спомени сред местните жители, тъй като става спонсор на Педагогическото училище, построява тенискорт в парк „Розариума“, а заедно с индустриалеца Теньо Караилиев инвестират в построяването на местния колодрум.

През 1941 година, когато България обявява война на Великобритания и САЩ, Елия Уотсън се премества в Турция, като поверява управлението на своята фабрика в ръцете на небезизвестния Стойчо Мошанов – политик от Демократическата партия, председател на Народното събрание и англофил.

Стойчо Мошанов

На 8 август 1944 година Стойчо Мошанов е изпратен от министър-председателя Иван Багрянов с дипломатическа мисия в Турция, където се среща с британския посланик Хюгесън, за да проучи възможностите за излизане на България от Втората световна война. В края на месеца се връща в България, но на 30 август заминава за Кайро, където е разположено средиземноморското командване на съюзниците. По време на тези му пътувания Мошанов е съпровождан от Елия Уотсън. В Кайро българската делегация от двама души разбира, че главна цел на англичаните и американците е чрез договора за примирие от отечеството ни, третирано като верен сателит на хитлерова Германия, да се откъснат немалки територии и да се подарят на Гърция. В края на краищата Съветската армия окупира България и прави безпредметни тези преговори.

Понастоящем казанлъшки краеведи възнамеряват да потърсят съдействието на посолството на Великобритания в София, за да уточнят приноса на Елия Сиди Уотсън в българо-британските стопански и културни връзки.

Петър МАРЧЕВ